Pyszna wiejska kiełbasa
Jury konkursu "Dobrze przyprawiony przepis godny Mistrza" z Mistrzem Kurt Scheller organizowany przez markę Hendi Polska na czele ma przyjemność ogłosić zwycięzców III edycji naszego wyzwania wygrała pyszna wiejska kiełbasa zajmując pierwsze miejsce !!!!!!!!!!!
Bardzo się cieszę i dziękuję !!!!!!!!!!!!!
Kiedy pojawiała się wędzarnia elektryczna w moim domu przestałam kupować wędlinę w sklepach,w której można znaleźć chemię i konserwanty. Systematycznie robię domowe wędliny w domu, które są zdrowe pyszne z dodatkiem przypraw, które lubi moja rodzina. Kiełbasa jest hitem na przyjęciach rodzinnych, dość szybko znika. Firma Hendi organizuje konkurs dla blogerów Dobrze przyprawiony przepis godny Mistrza, przygotowałam kiełbasę domową doprawiłam przyprawami według mojego gustu to był strzał w 10 :)
Bardzo się cieszę i dziękuję !!!!!!!!!!!!!
Kiedy pojawiała się wędzarnia elektryczna w moim domu przestałam kupować wędlinę w sklepach,w której można znaleźć chemię i konserwanty. Systematycznie robię domowe wędliny w domu, które są zdrowe pyszne z dodatkiem przypraw, które lubi moja rodzina. Kiełbasa jest hitem na przyjęciach rodzinnych, dość szybko znika. Firma Hendi organizuje konkurs dla blogerów Dobrze przyprawiony przepis godny Mistrza, przygotowałam kiełbasę domową doprawiłam przyprawami według mojego gustu to był strzał w 10 :)
Składniki
Mięso
- 5 kg mięsa z łopatki
- 5 kg mięsa z karkówki
- 2 kg tłuszczyków wieprzowych
- jelita wieprzowe
Przyprawy na
1kg mięsa
- 17g peklosoli
- 1,5gg pieprzu czarnego
- 0,5 g majeranku
- 1,5 g gorczycy
- 1 g cukru
- 2g czosnku
wykonanie
Mięso myjemy pod bieżącą wodą i przeprowadzamy klasyfikacje mięsa . Następnie
peklujemy na sucho, każdą klasę peklujemy osobno. Czas peklowania 24odz. Po tym
czasie mięso rozdrabniamy na sitku 12 zaś tłuszczyki na sitku 6 . Łączymy kl.1
i 2 , tłuszczyki i dodajemy wszystkie
przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wszystko dokładnie wyrabiamy do kleistości dajemy
300ml. Napełniamy jelita niezbyt ściśle.
osadzanie
kiełbasę wieszamy na noc w
chłodnym miejscu.
Wędzenie
Osuszanie w
wędzarni bez dymu w temperaturze około 45stopni około 1 godzinę,
Wędzenie z
dymem w temperaturze 55-60 stopni około 4godziny do uzyskania jasnobrązowego
koloru
Parzenie
Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy przyprawy, gotujemy do osiągnięcia 75stopni. Wkładamy kiełbasę
parzymy około 20-30 minut na bardzo małym ogniu.
2 komentarze:
Nie podałeś jakie przyprawy do parzenia oraz czy gorczyca w ziarnach czy mielona.
Będę wdzięczny za informacje.
pozdrawiam M.B.
Witam! Nie napisałeś jakie przyprawy do parzenia oraz czy gorczyca mielona czy w ziarnach.
Będę wdzięczny za informację .
Pozdrawiam M.B.
Prześlij komentarz