Boczek wędzony podpiekany

 Od dłuższego czasu eksperymentuje z domowymi wyrobami staram się unikać kupowania w sklepie.  Przeważnie większość wędlin do tej pory parzyłam które są smaczne i dobre.  Po parzeniu wędlina traci trochę smaku i aromatu. Stąd pomysł na wędzoną wędlinę podpiekaną.  To był strzał w 10. Boczek zachował swój smak i aromat. Zapach wędzonki unosi się po całym domu.
Boczek wędzony podpiekany

Składniki
  •  3 szt boczku wieprzowego bez żeberek ze skórą

Mieszanka przypraw
  •  15 g peklosmaczku Tradismak na 1 kg mięsa.
  • 10g soli na 1kg mięsa
  • Świeżo mielony czarny  pieprz
  • Majeranek
  • Kilka ząbków czosnku

Dodatkowo
  • zrębki bukowe

Wykonanie 
Do miseczki wsypujemy przyprawy dodajemy rozgniecione ząbki czosnku dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy dokładnie boczek.  Wkładamy do lodówki na 2 doby.

Osuszanie
Kawałki boczku wieszamy na hakach w wędzarni. Zakładamy osuszacz w komorze wędzarni. Mięso osuszamy około 2 godziny w temperaturze 30 stopni.

Wędzenie
Zakładamy generator dymu w wędzarni, podnosimy temperaturę do 55 stopni wędzimy  około 3 godziny

Podpiekanie
Wyłączamy generator  dymu, podnosimy temperaturę do 80 stopni. Pieczemy do uzyskania w środku 68-70 stopni.



Prześlij komentarz