sobota, 23 lipca 2016

Schab wędzony na zimno

Do tej pory robiłam wędliny wędzone na gorąco parzone lub podpiekane. Dziś zmieniłam sposób wędzenia na zimny którym jestem bardzo zachwycona.
Mięso wędzone na zimno jest przepyszne, aromatyczne.

Składniki
  • 5 kg schabu wieprzowego bez  kości

Mieszanka przypraw
  • 300g peklosmaczku Tradismak
  • 50 g kolendry
  • 70g pieprzu kolorowego
  • 5 liści laurowych
  • 20g majeranku
  • 5 szt ząbków czosnku
  • 20 ziela angielskiego

Dodatkowo
  • Siatka wędzarnicza
  • Zrębki bukowe

Wykonanie
Schab podzielić na  trzy kawałki. Mięso umyć osuszyć.
Przygotowanie mieszanki  przypraw
Wszystkie składniki mieszanki przypraw dokładnie wymieszać   Schab nacieramy mieszanką przypraw. Schab wkładamy do lodówki na dwie doby. Mięso wkładamy do siatki wędzarniczej, wieszamy na hakach w komorze wędzarni
Osuszanie
Zakładamy osuszacz  w komorze wędzarni następnie osuszamy mięso w temperaturze 30 stopni około 1 godzinę.
Wędzenie
Za pomocą  rury łączymy  przystawkę do zimnego dymu z komorą wędzarni. Ustawiamy temperaturę 25 stopni.  W pierwszym dniu wędzimy około  8 godzin. Schab pozostawiamy w komorze wędzarni na noc. W drugim dniu  wędzimy około 5 godzin.  Podobnie wędzimy przez kolejne dwa dni. 
Prześlij komentarz