piątek, 23 września 2016

Grillowane brzoskwinie o smaku wędzonki z szynką parmeńską

Sezon na brzoskwinie trwa dziś mam dla Was grillowane brzoskwinie  o smaku wędzonki nadziewane wiejskim białym serkiem podane z szynką parmeńską z sosem malinowym. Niektórzy z Was pomyślą dość nietypowe połączenia smakowe. Czasami lubię eksperymenty w kuchni.  Niektóre sprawdzają się w mniejszym bądź większym stopniu. W tym przypadku to był strzał w 10:) Deser? przystawka ze "palce lizać"
Składniki 

  • 2 brzoskwinie 
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • wiejski ser biały
  • orzechy włoskie  
  • olej rzepakowy wędzony 
  • przyprawa prowansalska Tradismak 
  • cukier trzcinowy
  • 1/2 szkl malin
  • 25 ml nalewki malinowej 
  • 1 opak cukru waniliowego
  • mielony kardamon do smaku
  • imbir do smaku do smaku
  • sok z cytryny do smaku

Wykonanie 
Brzoskwinie umyć, przekroić na pół wydrążyć pestkę. Do każdej połówki włożyć pokruszony ser biały, orzechy włoskie. Całość skroić wędzonym olejem rzepakowym, posypać cukrem i przyprawą prowansalską  Tak przygotowane brzoskwinie ułożyć na tatce aluminiowej. Grillować na grillu z każdej strony
Sos malinowy
Do garnka wkładamy maliny  dodajemy nalewkę z malin, cukier waniliowy, kardamon, imbir i sok z cytryny do smaku. Gotując redukujemy o połowę ilość płynu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Prześlij komentarz