czwartek, 17 listopada 2016

Łosoś pod pierzynką podany z sałatką

Danie bardzo zdrowe dodatkowych walorów smakowych dodają prażone ziarna, dym wędzarniczy zaś całość podkreśla olej z pestek dyni. 

Składniki
  • 150g łososia
  • 1 opakowanie makaronu muszelki 
  • ¼ szkl pestek z dyni
  • ¼ szkl  ziaren słonecznika
  • ¼ szkl siemienia  lnianego
  • ¼ szkl sezamu
  • Rudola
  • Pomidorki koktajlowe
  • Olej z pestek dyni
  • Sos teryiaki
  • Naturalny dym wędzarniczy
  • Sól, pieprz do smaku


Wykonanie
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu około 8-9 minut
   Łososia osuszamy, myjemy nacieramy sosem teryiaki i dymem wędzarniczym, pozostawiamy w chłodnym miejscu na około 1 godzinę. 

Na suchej patelni prażymy pestki z dyni, ziarna słonecznika. Do miseczki wsypujemy pestki z dyni, ziarna słonecznika, sezam i siemie lniane dokładnie mieszamy.  Wierzch łososia pokrywamy mieszanką ziaren delikatnie przyciskamy. Łososia pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 10 minut
Do miseczki wkładamy ugotowany makaron, pokrojone pomidorki koktajlowe, mieszankę ziaren i rukole 
Na talerzu układamy sałatkę z makaronu,łososia całość skrapiamy olejem z pestek dyni.
Prześlij komentarz