Pyszne sushi i z wieprzowiną
Sushi jest jedną z ulubionych potraw w naszym domu. Często je przygotowujemy razem, jest bardzo zdrowe. Tradycyjne sushi jest z rybą bądź owocami morza. Dla odmiany zrobiłam sushi z wieprzowiną i domową wędzoną wędliną, którą sama przygotowuję dla naszej rodziny.
Składniki
- 250g ryż do sushi
- 250 ml wody
- 2-3 łyżki octu ryżowego
- dym wędzarniczy
- Wędzona polędwiczka wieprzowa własnej produkcji
- Wędzony schab wieprzowy własnej produkcji
- Szynka wieprzowa
- Kabanosy
- Arkusze nori
- biały sezam
- Świeży ogórek
- Rukola
- Papryka czerwona
- Awocado
- Serek kremowy
- Proszek wasabi
- Sos sojowy
- imbir marynowany.m
Wykonanie
Przygotowanie mięsa
Szynkę pokroić na średniej wielkości
paseczki skropić dymem wędzarniczym. Osmażyć na rozgrzanej patelni dodać przyprawy do smaku sól, pieprz,
czosnek, tymianek, pokrojoną szalotkę. Mięso dusić do miękkości.
Do proszku wasabi
dodajemy wodę tak by powstała gęsta pasta, którą pozostawiamy na około jedną
godzinę. Paprykę, ogórka kroimy w paseczki. Obieramy awokado , kroimy w cienkie plastry i paseczki. Polędwiczkę
kroimy w paseczki, schab w cienkie plastry
Gotowanie ryżu Ryż
dokładnie płuczemy, następnie ostawiamy na sitku na 1 godzinę by odciekł.
Następnie przekładamy go do garnka do gotowania ryżu, zalewamy wodą ( woda nie
powinna sięgać wyżej jak do 1/3 wysokości naczynia). Przykrywamy i doprowadzamy
do wrzenia na średnim palniku (trwa to około 5 minut), następnie zmniejszamy
palnik do min i gotujemy ryż około 10-15 minut. Mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy
woda zostanie wchłonięta wyłączamy palnik i zostawiamy garnek z ryżem na około
20 minut by doszedł ( nie wolno podnosić pokrywki). Do gotowego ryżu dodajemy
ocet ryżowy dokładnie mieszamy i przekładamy do termosu obiadowego. Dlaczego ?
Ryż nie może zbyt szybko stygnąć.
Maki z kabanosami
Na matę
bambusową kładziemy arkusz nori błyszczącą strona na dół. Na nori rękoma
ułożyłam ryż na całym arkuszu pozostawiając brzeg około 2cm nieobłożony.
Nałożyłam kabanosy Uniosłam brzeg maty do góry, następnie delikatnie dociskając
zwijamy w rulon. Połączyłam brzegi nori uformowałam rulon. Rolkę maków pokroiłam ma kawałki
Maki z polędwiczką wędzoną, kabanosami,
papryką, ogórkiem rukolą i serkiem
kremowym
Na matę
bambusową kładziemy arkusz nori błyszczącą strona na dół. Na nori rękoma
ułożyłam ryż na całym arkuszu pozostawiając brzeg około 2cm nieobłożony.
Nałożyłam nadzienie (paski polędwiczki kawałki kabanosów, rukolę, paprykę,
posmarowałam serkiem kremowym. Uniosłam brzeg maty do góry, następnie
delikatnie dociskając zwinie łam w rulon. Połączyłam brzegi nori uformowałam rulon.Rolkę maków pokroiłam ma kawałki
Maki z
polędwiczką wędzoną, szynką wieprzową
duszoną w sosie własnym papryką,ogórkiem
rukolą i serkiem kremowym
Na matę
bambusową kładziemy arkusz nori błyszczącą strona na dół. Na nori rękoma
ułożyłam ryż na całym arkuszu pozostawiając brzeg około 2cm nieobłożony.
Nałożyłam nadzienie (paski polędwiczki kawałki szynki, rukolę, paprykę,
posmarowałam serkiem kremowym. Uniosłam brzeg maty do góry, następnie
delikatnie dociskając zwinęłam w rulon. Połączyłam brzegi nori uformowałam rulon. Rolkę maków pokroiłam ma kawałki
i
i
Uramaki z polędwiczką ,schabem awokado,ogórkiem,
i rukola
Przygotowując urokami
zaczynamy od obłożenia maty folią spożywczą. Na niej układamy arkusz nori
błyszczącą stroną na spód. Ryż nakładamy na nori przykrywając cała powierzchnie
nori, Delikatnie odwróciłam na druga stronę, tak by ryż posyłam sememem znalazł się na spodzie. Na nori nałożyłam polędwiczkę,
ogórek, awokado, paprykę i rukola.
Uniosłam brzeg delikatnie zwinęłam w rulon docisnęłam.
Uromaki z z polędwiczką ,schabem awokado, ogórkiem rukolą awokado na wierzchu
Przygotowując urokami
zaczynamy od obłożenia maty folią spożywczą. Na niej układamy arkusz nori
błyszczącą stroną na spód. Ryż nakładamy na nori przykrywając cała powierzchnie
nori, ryż posypałam sezamem. Delikatnie odwróciłam na druga stronę, tak by ryż
znalazł się na spodzie. Na nori nałożyłam polędwiczkę, ogórek, awokado,
paprykę i rukola. Uniosłam brzeg delikatnie
zwinęłam w rulon docisnęłam. Na wierzchu ułożyłam cienkie plastry awokado.
Uromaki z z polędwiczką ,schabem awokado, ogórkiem rukolą schabem wędzonym na wierzchu
Przygotowując urokami
zaczynamy od obłożenia maty folią spożywczą. Na niej układamy arkusz nori
błyszczącą stroną na spód. Ryż nakładamy na nori przykrywając cała powierzchnie
nori, ryż posypałam sezamem. Delikatnie odwróciłam na druga stronę, tak by ryż
znalazł się na spodzie. Na nori nałożyłam polędwiczkę, ogórek, awokado,
paprykę i rukola. Uniosłam brzeg
delikatnie zwinęłam w rulon docisnęłam. Na wierzchu ułożyłam cienkie plastry
schabu wędzonego
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz