Łosoś pod pierzynką podany z sałatką
Danie bardzo zdrowe dodatkowych walorów smakowych dodają prażone ziarna, dym wędzarniczy zaś całość podkreśla olej z pestek dyni.
Składniki
- 150g łososia
- 1 opakowanie makaronu muszelki
- ¼ szkl pestek z dyni
- ¼ szkl ziaren słonecznika
- ¼ szkl siemienia lnianego
- ¼ szkl sezamu
- Rudola
- Pomidorki koktajlowe
- Olej z pestek dyni
- Sos teryiaki
- Naturalny dym wędzarniczy
- Sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu około 8-9 minut
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu około 8-9 minut
Łososia
osuszamy, myjemy nacieramy sosem teryiaki i dymem wędzarniczym, pozostawiamy w
chłodnym miejscu na około 1 godzinę.
Na suchej patelni prażymy pestki z dyni, ziarna słonecznika. Do miseczki wsypujemy pestki z dyni, ziarna słonecznika, sezam i siemie lniane dokładnie mieszamy. Wierzch łososia pokrywamy mieszanką ziaren delikatnie przyciskamy. Łososia pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 10 minut
Do miseczki wkładamy ugotowany makaron, pokrojone pomidorki koktajlowe, mieszankę ziaren i rukole
Na suchej patelni prażymy pestki z dyni, ziarna słonecznika. Do miseczki wsypujemy pestki z dyni, ziarna słonecznika, sezam i siemie lniane dokładnie mieszamy. Wierzch łososia pokrywamy mieszanką ziaren delikatnie przyciskamy. Łososia pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 10 minut
Do miseczki wkładamy ugotowany makaron, pokrojone pomidorki koktajlowe, mieszankę ziaren i rukole
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz