Moja ulubiona zupa Strogonow
- 3 kg polędwicy wołowej lub innej wołowiny bez kości
- 1kg cebule
- 2kg pieczarek
- ½ kg ogórków kiszonych
- 1kg papryki czerwonej lub kolorowej
- Kość wołowa na wywar
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- 1 szklana wina czerwonego wytrawnego
- Sól
- pieprz
- chilli
- papryka słodka i ostra
- liście laurowe
- ziele angielskie
- czosnek
- przyprawa do wołowiny
- fit up przyprawa do zup
Wykonanie
Do dużego garnka włożyć kość zalać wodą zagotować zmniejszyć ogień gotować na małym ogniu.
Polędwicę pokroić w paski posypać przyprawą do wołowiny, czarnym pieprzem odstawić na 3 godz. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy z ząbkami czosnku. Pokrojone mięso podsmażyć na oleju rzepakowym. Podsmażone mięso dodać do garnka.
Cebulę obrać poszatkować na plasterki, podsmażyć dodać do wywaru i mięsa. Pieczarki pokroić podsmażyć bez tłuszczu aż puszczą sok, przełożyć do garnka.
Paprykę pokroić w paseczki włożyć do pozostałych składników, ogórki pokroić w plasterki dodać pod koniec gotowania.
Dodać przyprawy do smaku: liście laurowe, ziele angielskie,przyprawę fit up do zupy pieprz, chilli paprykę ostrą i słodką. sól( ja nie dodaję ) dolać wody gorącej i gotować na bardzo wolnym ogniu aż wołowina będzie miękka.
Smacznego :)
Do dużego garnka włożyć kość zalać wodą zagotować zmniejszyć ogień gotować na małym ogniu.
Polędwicę pokroić w paski posypać przyprawą do wołowiny, czarnym pieprzem odstawić na 3 godz. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy z ząbkami czosnku. Pokrojone mięso podsmażyć na oleju rzepakowym. Podsmażone mięso dodać do garnka.
Cebulę obrać poszatkować na plasterki, podsmażyć dodać do wywaru i mięsa. Pieczarki pokroić podsmażyć bez tłuszczu aż puszczą sok, przełożyć do garnka.
Paprykę pokroić w paseczki włożyć do pozostałych składników, ogórki pokroić w plasterki dodać pod koniec gotowania.
Dodać przyprawy do smaku: liście laurowe, ziele angielskie,przyprawę fit up do zupy pieprz, chilli paprykę ostrą i słodką. sól( ja nie dodaję ) dolać wody gorącej i gotować na bardzo wolnym ogniu aż wołowina będzie miękka.
Smacznego :)
2 komentarze:
A przepis to chyba na 15 porcji albo lepiej?
Ja z 1 kg wołowiny robię strogonowa dla 4 - 5 osób i nie jest to u mnie zupa, a raczej gęsta potrawa i często podawana z kładzionymi kluseczkami.
Poza tym robię ze zrazówki, nie kupuję polędwicy, bo 100 zł za 1 kg mięsa to stanowczo za dużo.
W oryginalnym przepisie jest polędwica rzeczywiście do najtańszych nie należy 60 zl za kilogram.A ile jest porcji nigdy tego nie sprawdzałam zamrażam ją w pojemnikach na jakiś czas zapas jest.U mnie również jest gęsta podawana bez żadnych dodatków z uwagi na kalorie. Jest bardzo zdrowa, gotowana na małej ilości tłuszczu mogę ją jeść bez obaw z uwagi na minimalną ilość kalorii:)
Bardzo lubię kluseczki ale z uwagi na kalorie ich nie jadam czasami w chwilach słabości :(
Prześlij komentarz