ciasto z ptasim mleczkiem
Moja przygoda z siostrą Anastazją zaczęła się kilka lat temu. Oglądałam spotkanie w telewizji zaś wygląd sernika robił wrażenie. Postanowiłam kupić jej książkę i zrobić podobny. Od tego czasu jestem wierną fanka siostry mam jej wszystkie publikacje, przepisy w nich zamieszczone są wyśmienite a co najważniejsze zawsze się udają . Polecam :)
Składniki na ciasto pierwsze.
Wykonanie
Ubić pianę z białek .Dalej ubijając ,stopniowo dodawać cukier ,żółtka z wodą i resztę składników.Piec około 30 minut w temperaturze 180C
- 5 jajek
- 2 łyżki oleju
- 5 łyżek cukru cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Wykonanie
Ubić pianę z białek .Dalej ubijając ,stopniowo dodawać cukier ,żółtka z wodą i resztę składników.Piec około 30 minut w temperaturze 180C
Składniki na ciasto drugie
- 6 jajek
- 1 łyżeczka kakao.
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka orzechów siekanych orzechów.
- 4 pokruszone ciastka ( biszkopty )
- 3/4 paczki rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie
Ubić pianę z białek .Dalej ubijać,dodając cukier ,żółtka i stopniowo resztę składników.Piec około 30 minut w temperaturze 180 C
Ubić pianę z białek .Dalej ubijać,dodając cukier ,żółtka i stopniowo resztę składników.Piec około 30 minut w temperaturze 180 C
Składniki na krem
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 2łyżki mąki pszennej
- 2łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2/3 szklanki mleka
- 1 kostka masła
- 2 czerwone galaretki
- 60 dag waniliowego ptasiego mleczka ( do przełożenia ciasta)
Przełożenie ciasta
Ciasto pierwsze połowa masy,ułożyć waniliowe ptasie mleczko ,zalać tężejącą galaretką, druga część masy ,ciasto drugie .Polać polewą czekoladową zrobić dekorację :)
Smacznego :):)
2 komentarze:
Uwielbiam takie ciasta
Oj tak same pyszności zachęcam do zrobienia
Prześlij komentarz