Pączki
Lista składników
- 30 g margaryny Kasia
- 1 kg mąki
- 8żółtek
- 1 całe jajko
- 0,5 litra mleka
- 60 g drożdży
- 100 g cukru
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki spirytusu
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 kg marmolady
- polewa czekoladowa
Jak zrobić?
W
misce z ciepłym mlekiem rozpuścić drożdże, dodać łyżkę cukru, trochę
mąki (tak około szklanki), wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do
podrośnięcia.
Gdy zaczyn urośnie, dodać do niego pozostałe składniki - jajko i
żółtka, roztopiona Kasie resztę mąki, cukier i cukier waniliowy, olej i
wyrobić elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (pół godziny
powinno wystarczyć), następnie wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką
i wykrawać kółka szklanką. Każdego pączka formować w dłoniach, żeby
miał ładny, okrągły kształt i odłożyć do wyrośnięcia.
Pączki smażyć w gorącym oleju lub smalcu na brązowo złoty kolor. Upieczone
odkładać na talerz.
Powidła do szprycy do nadziewania i wstrzykiwać do środka. Wierzch
polać polewą zrobić dekoracje
3 komentarze:
już niedługo (stosunkowo) tłusty czwartek wreszcie! gratuluję ślicznych pączków:)
dziękuje :)
Ale mi smaku narobiłaś...mniam:-)
Prześlij komentarz