pieczona perliczka z zurawiną podawana z pieczonymi ziemaniakami i brokułami
Składniki:
- 1 perliczka
- 200g słoniny
- 1 kostka rosołowa drobiowa.
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka pierzu
- 1łyżeczka soli zmiękczającej
- ziemniaki
- brokuł
Wykonanie:
Do oleju wkładamy kostkę rosołową, czosnek, tymianek, pieprz, sól, po czym dobrze mieszamy perliczkę nacieram dokładnie marynatą (wewnątrz i na zewnątrz)
Plastrami słoniny obkładam marynowaną tuszkę. Obwiązuję nitką - by w trakcie pieczenia tłuszcz dokładnie pokrył perliczkę. Wkładam do rękawa następnie do nagrzanego piekarnika.180 stopni około 1,5 godziny W tym czasie przygotowuję ziemniaki posypuje tymiankiem i przyprawą do ziemniaków piekę w kombiwarze 50 minut, w między czasie gotuję brokuł.
Upieczoną perliczkę polewamy sosem, układamy na półmisku pieczone ziemniaki, brokuły i kleksy z żurawiny Smacznego
Plastrami słoniny obkładam marynowaną tuszkę. Obwiązuję nitką - by w trakcie pieczenia tłuszcz dokładnie pokrył perliczkę. Wkładam do rękawa następnie do nagrzanego piekarnika.180 stopni około 1,5 godziny W tym czasie przygotowuję ziemniaki posypuje tymiankiem i przyprawą do ziemniaków piekę w kombiwarze 50 minut, w między czasie gotuję brokuł.
Upieczoną perliczkę polewamy sosem, układamy na półmisku pieczone ziemniaki, brokuły i kleksy z żurawiny Smacznego
Dzięki dobrej radzie szefa kuchni Knorr perliczka była wyśmienita. Niebo w gębie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz