marca 19, 2012
Bananowa babka
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 10 dag margaryny Kasi
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 3 dojrzałe banany (60 dag)
- 3 łyżki śmietany 12-procentowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
- 1 cukier waniliowy (1.6 dag)
- sól
- Cukier puder
Wykonanie:
Banany obrać, pokroić na kawałki i utrzeć ze śmietaną, połową cukru, szczyptą soli i skórką. Jajka utrzeć z resztą cukru, cukrem waniliowym i Kasią na pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać stopniowo masę bananową oraz mąkę i wymieszać na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do formy i piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Babkę można posypać cukrem pudrem.
2 komentarze:
Banany uwielbiam. Babka wygląda bardzo smakowicie. :)
Pięknie się prezentuje !
Prześlij komentarz