wiosenny wieniec warzywny drobiowy
Składniki
- 1 kurczak
- 1 mały seler
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 nieduża upieczona na suchej patelni cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- liście laurowe
- ziele angielskie
- 1 rosołek wołowy
- 1 puszka groszku konserwowy
- 4 jajka
- 1 żelatyna
Wykonanie
Umyć kurczaka włożyć do dużego garnka dodać przyprawy,warzywa zalać zimna wodą i od chwili zagotowania gotować jeszcze dwi godziny. Gdy mięso jest zupełnie miękkie dodać rosołek wołowy ( wywar ma lepszy smak i kolor )wyjąć z rosołu i póki gorące obrać z kości. Rosół bardzo staranie przecedzić marchewkę pokroić w plasterki. Ugotowane na twardo jajka ostudzić w zimnej wodzie obrać i przekroić nozem na plasterki. Zagotować rosół włożyć pokrojone mięso wsypać żelatynę
według przepisy
Foremkę do babki z kominkiem opłukać zimną wodą ułożyć na dnie marchewkę, jajko, groszek i drobno pokrojoną natkę, mięso zalać stygnącym rosołem. Postawić w chłodnym miejscu by galareta stężała.Przed podaniem foremkę zanurzyć na minutę w gorącej wodzie w celu lepszego wyjęcia :)
Smacznego :)
1 komentarz:
Bardzo fajne, w sam raz na Wielkanoc:) Pozdrawiam:)
Prześlij komentarz