zupa Strogonow
Bardzo lubię zupę Strogonow przygotowuję ją na wiele sposobów tylko nie do końca można ją nazwać Strogonow może być zupą a la Strogonow.
Składniki
- 2kg polędwicy wołowej lub innej wołowiny bez kości
- 1kg cebule
- 2kg pieczarek
- ½ kg ogórków kiszonych
- 1kg papryki czerwonej lub kolorowej
- Kość wołowa na wywar
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- Sól
- pieprz
- chilli
- papryka słodka i ostra
- liście laurowe
- ziele angielskie
- czosnek
- przyprawa do wołowiny
Wykonanie
Do dużego garnka włożyć kość zalać wodą zagotować zmniejszyć ogień gotować na małym ogniu.
Polędwicę
pokroić w paski posypać przyprawą do wołowiny, czarnym pieprzem
odstawić na 3 godz. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy z ząbkami
czosnku. Pokrojone mięso podsmażyć na oleju rzepakowym. Podsmażone
mięso dodać do garnka.
Cebulę obrać poszatkować na plasterki,
podsmażyć dodać do wywaru i mięsa. Pieczarki pokroić podsmażyć
bez tłuszczu aż puszczą sok, przełożyć do garnka.
Paprykę pokroić w paseczki włożyć do pozostałych składników, ogórki pokroić w plasterki dodać pod koniec gotowania.
Dodać
przyprawy do smaku: liście laurowe, ziele angielskiepy pieprz, chilli paprykę ostrą i słodką. sól( ja nie dodaję
) dolać wody gorącej i gotować na bardzo wolnym ogniu aż wołowina
będzie miękka.
Smacznego :)
7 komentarzy:
uwielbiam! przydałaby się na tak zimny początek wiosny ;)
pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
szana-banana
www.gastronomygo.blogspot.com
Tyle, ze Strogonow nigdy nie był zupą, a daniem podawanym z kluskami francuskimi. Przygotowanie Strogonowa z polędwicy zajmuje jakieś pół godziny, bo polędwica im dłużej duszona tym twardsza. Nie wolno jej dusić długo.
Anonim dziękuje ze czytasz mojego bloga, szkoda tylko ze brakuje Ci odwagi by się podpisać pod swoim komentarzem. :) A mam nadzieję ze potrafisz czytać ze zrozumieniem. W przepisie jest napisane polędwicy lub innej wołowiny a ta wymaga dłużej obróbki .A co do podawania to jest zupełnie inna jak podajesz. Co byś się poczuł lepiej można podawać z kluskami francuskimi :)
Anonim domyślam się kim jesteś . Specjalnie dla Ciebie historia powstania zupy :) http://pl.wikipedia.org/wiki/Boeuf_Stroganow
Długość gotowania stroganowa zależy tak jak napisała Mariola od tego jakiej części wołowiny użyjemy. Wieki nie robiłam tego dania
pozdrawiam
Bardzo lubię Strogonowa i choć robię go nieco inaczej to w zasadzie w każdej odsłonie go zjem. Ja daję tylko ogórka kiszonego i podaję tak jak robiła moja babcia - z kluskami. Ale w sumie nie rozumiem anonimowego - niech każdy je z czym lubi, jeden je z kluskami, inny z bagietką a jeszcze inny z ziemniakami. I dobrze, bo gusta i smaki są różne i nie warto się przejmować głupimi komentarzami, których wszędzie pełno.
Ja przeważnie robię z wołowiny zrazowej, bo polędwica jest droga i też już słyszałam, że mój Strogonow to nie Strogonow :-)))
Pozdrawiam.
Interesuje mnie koszt ugotowania tej potrawy z podanych składników. Tanio napewno nie będzie:( Roman
Prześlij komentarz