Pieczona karkówka w sosie własnym
Będąc na targu kupiłam u zaprzyjaźnionego rzeźnika karkówkę z myślą o grillu. Pogoda sprawiła niespodziankę i nici z grillowania. Coś trzeba był zrobić i tak przygotowałam pieczoną karkówkę w sobie własnym w garnku rodzinnym Dalimano.
skladniki
- 2 kg karkówki
- 1 przyprawa do karkówki Kotanyi
- liście laurowe
- pieprz kolorowy
- pieprz czarny
- ziele angielskie
- 2 łyżki oliwy
- musztarda z pieprzem zielonym Kamis
- sos Sweet Chilli
Wykonanie
karkówkę umyć osuszyć posypać przyprawą do karkówki, solą, pieprzem zostawić na noc w lodówce.
Do garnka rodzinnego rozgrzanego wlać 2 łyżki oliwy włożyć karkówkę obsmażyć z każdej strony, wlać pól szklanki gorącej wody,włożyć liście laurowe, ziele angielskie i przykryć. zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu około 1 godzinę.
Wyjąc pokroić w plastry i podawać według własnego uznania
Ja przygotowałam z płatkami z ziemniaków, warzywami i sosem.
Karkówka przygotowana w garnku rodzinnym jest bardzo soczysta i aromatyczna. najbardziej podoba mi się ze nic się nie przypada, mięsko zachowało swoje walory jest aromatycznie i nie wiele ubywa podczas smażenia. Kochani polecam Wam produkty marki Delimano.
Do karkówki pasuje sos Sweet Chilli i musztarda z zielonym pieprzem .( muście spróbować tę musztardę jest pyszna i rewelacyjna w smaku )
Sos Sweet Chilli bardzo często używam do różnych dań muszę przyznać w większości przypadków był to strzał w 10 jeśli lubicie dania z gatunku pikantnych polecam. A ze samej nie chce się robić przypraw wykorzystałam gotową przyprawę do karkówki Kotanyi która praktycznie nie wymaga nic dodawania.
Do karkówki pasuje sos Sweet Chilli i musztarda z zielonym pieprzem .( muście spróbować tę musztardę jest pyszna i rewelacyjna w smaku )
Sos Sweet Chilli bardzo często używam do różnych dań muszę przyznać w większości przypadków był to strzał w 10 jeśli lubicie dania z gatunku pikantnych polecam. A ze samej nie chce się robić przypraw wykorzystałam gotową przyprawę do karkówki Kotanyi która praktycznie nie wymaga nic dodawania.
1 komentarz:
cudna-uwielbiam takie mięsko:) pozdrawiam
Prześlij komentarz