Niebiańska Karpatka
Składniki
- 1 i 1/2 kostka margaryny
- mąka pszenna 1 szklanka
- jaja 5 szt.
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier 1 szklanka
- mleko 500 ml
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- budyń 3 łyżki
- szczypta soli
Wykonanie
Masa:
1.5 szklanki mleka zagotować. Do kolejnej 0.5 szklanki dodać mąkę
ziemniaczaną i 2 łyżki mąki pszennej, cukier i budyń. Mieszając wlewać
do zagotowanego mleka. Odstawić do wystygnięcia.
Utrzeć 1 kostkę Kasi na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu do
margaryny, ciągle ucierając.
Ciasto:
Zagotować 1.5 szklanki wody z 0.5 kostki Kasi. Dodać szklankę mąki
pszennej. Mieszać aż masa będzie odstawać od łyżki. Odstawić do
wystygnięcia. Zimną masę ucierać z jajkami dodawanymi pojedynczo. Dodać
proszek do pieczenia, sól. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto podzielone na dwie
równe porcje piec przez 30 minut do jego zarumienienia. Wyjąć,
wystudzić.
Na jedną część wyłożyć przygotowaną masę. Przykryć drugą połówką ciasta.
odstawić do lodówki do stężenia. Posypać cukrem pudrem. Pokroić.
Czujcie się jak w niebie. :)
2 komentarze:
Piękna karpatka,dawno jej nie piekłam i chętnie bym się poczęstowała:)zapraszam do siebie.
mniam ,niebo w gębie:)
Prześlij komentarz