Chleb żytni
Składniki
Zakwas przygotowany 12 godzin wcześniej:
Zakwas przygotowany 12 godzin wcześniej:
- 1 łyżka zakwasu żytniego
- 150 ml wody
- 200 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 380 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie)
- 200 ml wody w temp pokojowej
Wszystkie składniki mieszamy razem. Przekładamy ciasto do keksówki. Przykrywamy szmatką lnianą i odstawiamy do wyrastania. W zależności od temperatury, na 2-6 godzin.
Chleb mniej więcej podwoi swoją objętość. Nie należy wstawiać do piekarnika niewyrośniętego chleba.
Wstawiany do zimnego piekarnika, nastawionego na temp. 230 st C. Po 30 minutach zmniejszamy do 210 st i pieczemy 30 minut.
1 komentarz:
własny chlebek najlepszy!
Prześlij komentarz