Chleb żytni


Składniki

Zakwas przygotowany 12 godzin wcześniej:
  • 1 łyżka zakwasu żytniego
  • 150 ml wody
  • 200 g mąki żytniej chlebowej typ 720
Ciasto:

  • 380 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie)
  • 200 ml wody w temp pokojowej 
Przygotowanie
Wszystkie składniki mieszamy razem. Przekładamy ciasto do keksówki. Przykrywamy szmatką lnianą i odstawiamy do wyrastania. W zależności od temperatury, na 2-6 godzin.
Chleb mniej więcej podwoi swoją objętość. Nie należy wstawiać do piekarnika niewyrośniętego chleba.
Wstawiany do zimnego piekarnika, nastawionego na temp. 230 st C. Po 30 minutach zmniejszamy do 210 st i pieczemy 30 minut.

1 komentarz:

Arcoiris pisze...

własny chlebek najlepszy!