Pieczone krokieciki z dorsza z bobem
Dziś pokażemy Wam pierwsze danie z ostaniach warsztatów w Polskiej Akademii Kulinarnej, pod patronatem Polska Gotuje. Tematem przewodnim tych warsztatów były ryby i owoce morza.
Składniki:
Wykonanie:
Filet z dorsza posolić, popieprzyć zawinąć w papier i piec 20 minut w 200 C. Ostudzić.
Potem pokroić w kostkę. Dodać warzywa, również pokrojone w kostkę. Pokruszyć chleb. Całość wymieszać z jajkiem i pozostawić na 1 godzinę w lodówce.
Z masy formować niewielkie kulki i panierować w bułce tartej. Układać na wyłożonej papierem SAGA blasze. Jak widać papier SAGA sprawdza się w wielu sytuacjach. Możecie go kupić tutaj a o jego cudownym zastosowaniu poczytać tu w Piec 10 minut w temperaturze 220 C
Bób ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru. Dodać ugotowany bób i doprawić. Z tym, że trzeba delikatnie mieszać całość, żeby bób się nie rozpadł.
Składniki:
- 500g filetu z dorsza.
- 2 dymki
- 1 czerwona papryka
- 1/2 pęczku koperku
- rukola Fit&Easy
- 1/2 pęczku natki pietruszki
- 4 kromki chleba tostowego suchego bez skóry
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżeczki świeżej posiekanej bazylii
- 1 całe jajko
- sól, pieprz
- 100g bułki tartej do panierowania
- 300g bób mrożony Hortex
- 100g boczku wędzonego
- 100g cebuli białej
- 2 ząbki czosnku
- 60 ml oleju
- Papier SAGA
Wykonanie:
Filet z dorsza posolić, popieprzyć zawinąć w papier i piec 20 minut w 200 C. Ostudzić.
Potem pokroić w kostkę. Dodać warzywa, również pokrojone w kostkę. Pokruszyć chleb. Całość wymieszać z jajkiem i pozostawić na 1 godzinę w lodówce.
Z masy formować niewielkie kulki i panierować w bułce tartej. Układać na wyłożonej papierem SAGA blasze. Jak widać papier SAGA sprawdza się w wielu sytuacjach. Możecie go kupić tutaj a o jego cudownym zastosowaniu poczytać tu w Piec 10 minut w temperaturze 220 C
Bób ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru. Dodać ugotowany bób i doprawić. Z tym, że trzeba delikatnie mieszać całość, żeby bób się nie rozpadł.
2 komentarze:
Jestem zachwycona tym przepisem. Lubię dorsza i bób, choć ten ostatni zdecydowanie za rzadko używam w kuchni.
Połączenie jest naprawdę rewelacyjne! Bób z boczkiem i dorsz. Pycha!!
Choć za głębokiej komuny funkcjonowało zawołanie władz: jedzcie dorsze!
Odzew narodu brzmiał: g... gorsze. :D
Prześlij komentarz