Krewetki z warzywami i suszonymi pomidorami
A oto kolejne danie z warsztatów w Polskiej Akademii Kulinarnej.
Nie przepadam za owocami morza, więc przygotowując krewetki z warzywami i suszonymi pomidorami byłam tylko pomocnikiem.
To danie przygotowaliśmy pod czujnym okiem Dimitriosa Anastasopoulosa.
Składniki
- 8 krewetek z głową oczyszczonych
- 100g kolorowej papryki pokrojonej w paski
- 1 pokrojony ząbek czosnku
- 100g suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- 50g pokrojonej w piórka cebuli
- 100g śmietany 36%
- 20ml metaxy 3
- 20g starego parmezanu
- sól pieprz Kotanyi
- Papier do smażenia i gotowania Saga
Wykonanie
Wszystkie warzywa mieszamy razem, zalewamy oliwą z suszonych pomidorów, odstawiamy na 1 godzinę.
Na rozłożony na gorącej patelni papier do smażenia Saga wrzucamy wcześniej marynowane warzywa, podsmażamy 2 minuty. Dodajemy krewetki i dalej podsmażamy.
A teraz najlepsze, delikatnie wyciągamy papier Saga, możemy też go zostawić, o ile chcemy mieć wizytę, strażaków w domu. Kiedy wyjmiemy papier z patelni, dolewamy Metaxę i podpalamy.
Gdy krewetki są już usmażone, dodajemy śmietanę i parmezan.
Smacznego :):)
A ten magiczny papier Saga możecie kupić tu. Polecam gorąco bo ma bardzo dużo zastosowań. Zobaczycie sami. A jak już się do niego przekonacie to stanie się nieodłącznym elementem kuchennego arsenału, tak jak dobre noże. A o właściwościach tego papieru mogłabym pisać wiele, ponieważ go używam od dawna.
Gdyby, ktoś miał już teraz, zaraz ochotę na takie krewetki, to może się wybrać do Lidla, na zakupy. Akurat tak się przypadkiem składa, że trwa tam tydzień francuski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz