Pieczone kalmary z sosem z czerownej papryki, podane z musem z kalafiora
A oto kolejne nasze zadanie warsztatowe na warsztatach z Polska Gotuje, czyli frutti di mare, no chyba że kalmar to ryba. Zresztą kto go tam wie. Śliski był koleś. :)
Składniki:
- 1kg kalmarów
- 100g bułki tartej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- Papier Saga
- Na sos:
- 1 czerwona papryka
- 40 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego czerwonego
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- sól pieprz
- Na mus:
- 400 g kalafiora mrożonego Hortex
- 80g masła
- 400 ml mleka
- 80ml śmietany
- 60g rukoli Fit&Esy
Wykonanie:
Kalmary przyprawić do smaku papryką solą i pieprzem, opanierować w bułce tartej. układać na blasze wyłożonej papierem Saga. Polać olejem. Wstawić je do nagrzanego do 220 C piekarnika na 12 minut. Ale najpierw zaopatrzyć się w dobry zegarek i nie wychodzić z założenia, że szczęśliwi czasu nie liczą. :D Bo kalmary wyjdą sprężyste, jak dobry kauczuk.
Paprykę piec w 200 C aż zacznie z niej schodzić skórka.
Wszystkie składniki sosu razem, zmiksować blenderem na jednolitą masę.
Kalafiora z dodatkiem soli gotować w mleku przez 8 minut. Mleko odlać dodać śmietanę i masło. Zmiksować do uzyskania puszystego musu.
Mus wyłożyć na talerz, ułożyć na nim kalmary i polać sosem.
Przyznaję bez bicia, najbardziej smakował mi sos i mus. Bo kalmary wyszły gumowe. :(
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz