Filet z halibuta z tapenade z czarnych i zielonych oliwek podany na sercach pomidorów i sosie winno maślanym
A tu przepis z Warsztatów Smaki Życia Magdy Gessler.
skladniki
- 1 filet halibuta
- 1 limonka
- pieprz ,
- sól
- 1/2 szkl oliwek czarnych
- ½ szkl oliwek zielonych
- mała puska anochois
- 1/2 szkl kaparów
- oliwa z oliwek
- cytryna
- 3 pomidory
- 1 cukinia
- czosnek
- masło klarowane
- wino białe
- tymianek świeży
- zimne masło
Wykonanie
Filet z halibuta
doprawiamy solą i pieprzem i
otartą skórką z limonki, świeżym tymiankiem. Rybę możemy obsmażyć na patelni na oliwie ale
możemy też upiec w torebce do pieczenia ryb lub upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dwa sposoby są mi znane zdecydowałam się upiec rybę
w torebce do pieczenia
ryb.
Oliwki czarne, anchois ,kapary blendujemy na gładką, a następnie (nie
przerywając blendowania) dolewamy
powoli oliwkę z oliwek. Pastę doprawiamy
solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Tak samo robimy z
oliwkami zielonymi
Pomidory nacinamy
na krzyż na szczycie, wydrążamy szypułkę i parzymy chwilę we wrzącej wodzie, a następnie hartujemy w zimnej wodzie Zdejmujemy
skórkę, kroimy na pięć części, następnie wycinamy gniazdo nasienne.
Cukinie kroimy
w drobną kosteczkę, cebulę
również. Cukinie, cebulę i
czosnek przesmażamy na klarownym
maśle, podlewamy winem białym i jak już
część płynu odparuje, dodajemy świeży tymianek i zimne masło. Robimy emulsję
intensywnie mieszając. Dodajemy pomidory uważając
by nie uszkodzić i nie rozgotować części pomidora.
Rybę układamy
na ogrzanych w sosie pomidorach, następnie na rybę kładziemy dwukolorowe tapenade wszystko
polewamy sosem
1 komentarz:
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
Prześlij komentarz