Pasztet z królika z warzywami


Sezon karnawałowy w  pełni dziś  przygotowałam   pasztet    podany  jako  przystawka.  Myślę ze idealnie sprawdzi  się  podczas  karnawału i  podczas innych  okoliczności 

Składniki 
  •  1kg dag mięsa wieprzowego np boczku
  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1 kg mięsa drobiowego
  • 1królik
  • 30 dag słoniny
  • 2 przyprawy do pasztetu
  • 30 dag drobiowej wątróbki
  • 4 czerstwe bułki
  • żurawiny
  • po kilka ziaren owocu jałowca i ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 10 surowych jajek
  • sól, pieprz
  • 2 marchewka
  • 2 pietruszka
  • 50 ml oleju
  • 1 party mix Ole
  • 1 mix sałat Fit&Easy
  • pomidorek
  • żurawina
Sposób przygotowania
Gotujemy królika,drób wieprzowinę i wołowinę w przyprawach dodajemy warzywa marchewkę i pietruszkę Słoninę podsmażamy dodajemy do niej sparzoną wątróbkę, czerstwą bułkę, Odstawiamy wszystko do ostygnięcia, a potem mielemy trzy razy.
Dodajemy surowe jajka, doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy przyprawy i przyprawę do pasztetu i olej według uznania tak by nie byl suchy dodajemy żurawinę Do formy wyłożonej słoniną wykładamy masę którą posypujemy bułką tarka układamy plastry słoniny
Pieczemy w temperaturze 180°C przez mniej więcej godzinę.
Na talerzu układamy mix sałat na nim plaster pasztetu z żurawiną dodajemy mix party z Ole,żurawinę i pomidorek koktajlowy

1 komentarz:

Francuskie podróże kulinarne i nie tylko pisze...

chetnie sprobowalabym tego specjalu ;)