Gofry na ostro
składniki na 5 gofrów
- 1 jajko
- 1 szkl mąki
- 1/2 szkl wody mineralnej gazowanej
- 1/2 szkl mleka
- 4 łyżki Oleju Kujawski z czosnkiem
- 3 łyżki Oleju Kujawski z pomidorami czosnkiem i bazylią
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 kg pieczarek
- natka pietruszki
- 100g sera żółtego tartego
- 1 papryka
- klika kawałków marynowanej papryki
- sól, pieprz do smaku
wykonanie
Do miski wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
dodajemy jedno żółto, mleko i sól, olej Kujawski z pomidorami czosnkiem i bazylią i wodę. Wszystko mieszamy mikserem.Białka ubijamy
ze szczyptą soli. Ubite białka mieszamy z ciastem odstawiamy na pół godziny.
Paprykę pieczemy 15 minut w 250 stopniach, następnie obieramy ze skórki
wkładamy do miski,dodajemy kilka kawałów papryki marynowanej ze słoika przygotowanej latem na zimę. wlewamy 3 łyżki oleju z pomidorami, czosnkiem i bazylią wszystko miksujemy blenderem doprawiamy
do smaku solą i pieprzem.
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki,małe zostawiamy w całości. Na patelnię
wkładamy pieczarki smażymy do odparowania wody następnie dodajemy 3 łyżki oleju
kujawskiego z czosnkiem smażmy dodajemy natkę pietruszki doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
Rozgrzewamy gofrownicę, formę sparujemy olejem kujawskim z czosnkiem,
wylewamy ciasto gofry pieczemy przez kilka minut na złoty kolor
Na upieczonego gofra kładziemy usmażone pieczarki, posypujemy serem żółtym
tartym zapiekamy 5-10 minut w 180 stopniach. Całość polewamy sosem paprykowym.
4 komentarze:
Bardzo ciekawa propozycja. Takie gofry to wspaniały obiad. :)
Jakie apetyczne mniam :-)
Dziękuję. :)
Albo przekąska w międzyczasie.
Smakowały wspaniale!
Prześlij komentarz