roladki drobiowe podawane na pieczarkach z ryżem i musem z mix sałat
- 320 ml wody
- 4 łyżki oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 350 g mąki orkiszowej
- 200 g pszennej
- 1 paczka drożdży suszonych
- 2 piersi z kurczaka
- 2 plastry sera
- kilka pomidorów suszonych w zalewie
- 2 kabanosy
- mix sałat
- 1 szkl ugotowanego ryżu
- 300g pieczarek
- 1 duża cebula
- 50 ml olej Kujawski z czosnkiem
- 50 ml oleju Kujawskiego z bazylią
Wykonanie
Wodę wlewamy do foremki w wypiekaczu, następnie dodajemy sól, cukier, olej
Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią, dodajemy mąkę wymieszaną z
drożdżami. Ustawiamy program do wypieku chleba razowego. I po 3,5 godzinie mamy
gotowy chlebek. Pyszny świeży i pachnący. Kiedy chleb będzie zimny kroimy trzy
kromki z których robimy grzanki. Na patelnię rozgrzaną wylewamy olej Kujawski z
pomidorami czosnkiem i bazylią wkładamy kawałki chleba i smażymy. Wyjmujemy na
folię aluminiową kładziemy na kaloryfer i suszymy. Do miski wlewamy olej
Kujawski z czosnkiem dodajemy pieprz, sól. Do tak przygotowanej marynaty
wkładamy dwie rozbite piersi z kurczaka pozostawiamy w chłodnym miejscu. Do
wysokiego naczynia wkładamy grzanki, pokrojone suszone pomidory dodajemy dwie trzy
łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem, następnie rozdrabniamy blenderem. Na deskę
kładziemy pierś z kurczaka, plaster sera, posypkę chlebową i kawałek kabanosa.
Całość zwijamy spinamy wykałaczką. Doprawiamy grubo mielonym pieprzem. Na patelnię
wlewamy olej Kujawski z czosnkiem, Kiedy olej jest rozgrzany wkładamy roladki
obsmażamy z każdej strony. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, polewamy
olejem Kujawskim z czosnkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
na 10-15 minut ( zapiekamy ) Na patelnię wlewamy olej Kujawski z czosnkiem na
którym smażymy cebulę. Pieczarki obieramy, myjemy kroimy na drobne kawałki Na
patelnię wkładamy pieczarki, smażymy do odparowania wody dodajemy olej Kujawski
z czosnkiem i smażymy pod koniec smażenia dodajemy przesmażoną cebulkę Do
wysokiego naczynia wkładamy garść miksu salat, wlewamy około 50 ml oleju Kujawskiego
z bazylią ,doprawiamy solą i pieprzem rozdrabniamy na puszysty mus. Gdyby był
za gęsty dodajemy oleju. Roladki podajemy na smażonych pieczarkach z ryżem i
musem z sałaty.
1 komentarz:
Dziekuję za udział z pysznymi roladkiami.
Pozdrawiam:)
Prześlij komentarz