Szaszłyki indycze
Składniki
- 300g piersi z indyka
- Mix sałaty
marynata
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka przyprawy do szaszłyków
- pieprz kolorowy
- estragon
- Olej bio Monini 100ml
- wino czerwone wytrawne 200ml
- 300g malin mrożonych lub 200g konfitury z malin
- Sól
- pieprz
- cukier
- sok z 1 cytryny
wykonanie
Marynata
wszystkie
składniki dokładnie wymieszać
Pierś z
indyka pokroić na kawałki 2cm na 2cm, które wkładamy do marynaty i pozostawiamy
na około 2 godziny w chłodnym miejscu. Następnie nakładamy na patyczki do
szaszłyków i pieczemy w kombiwarze w 180 stopni około 15-20 minut.
Sos
Sos
Do
garnka
wlewamy wino, wkładamy maliny (250 g) gotujemy do zredukowania, studzimy
następnie
rozdrabniamy blenderem. Do tak przygotowanej bazy dodajemy maliny
(pozostałe 50 g), olej bio, sok z cytrynki. Mieszamy doprawiamy do smaku
solą, pieprzem i cukrem.
Na talerzu układamy mix sałat, szaszłyki, i sos.
4 komentarze:
A ja właśnie dzisiaj myślałam o szaszłykach! Pycha! :)
Przepyszne szaszłyki, z chęcią się przyłączę do uczty ! :)
Też nie możesz doczekać się na sezon grillowy? :)
Zapraszamy, niech tylko śnieg stopnieje. :)
Prześlij komentarz