Szaszłyki indycze



Składniki
  • 300g piersi z indyka 
  • Mix sałaty
marynata

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przyprawy do  szaszłyków 
  • pieprz  kolorowy
  • estragon
Sos Vinaigrette malinowy
  • Olej bio Monini 100ml
  • wino czerwone wytrawne 200ml
  • 300g malin mrożonych lub 200g  konfitury z  malin
  • Sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z 1 cytryny
wykonanie
Marynata
wszystkie składniki dokładnie wymieszać 



Pierś z indyka pokroić na kawałki 2cm na 2cm, które wkładamy do marynaty i pozostawiamy na około 2 godziny w chłodnym miejscu. Następnie nakładamy na patyczki do szaszłyków i pieczemy w kombiwarze w 180 stopni około 15-20  minut.
Sos 


Do garnka wlewamy wino, wkładamy maliny (250 g) gotujemy do zredukowania, studzimy następnie rozdrabniamy blenderem. Do tak przygotowanej bazy dodajemy maliny (pozostałe 50 g), olej bio, sok z cytrynki. Mieszamy doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Na talerzu układamy mix sałat, szaszłyki, i sos.


 
 

4 komentarze:

Unknown pisze...

A ja właśnie dzisiaj myślałam o szaszłykach! Pycha! :)

Samantha pisze...

Przepyszne szaszłyki, z chęcią się przyłączę do uczty ! :)

Kulinarne pyszności Molki pisze...

Też nie możesz doczekać się na sezon grillowy? :)

Kulinarne pyszności Molki pisze...

Zapraszamy, niech tylko śnieg stopnieje. :)