Placki ziemniaczane


Dość już świątecznego lenistwa, czas zacząć znowu kucharzyć. Na pierwszy ogień, mamy dla Was coś, niewymagającego długiego stania przy garach. :D

Składniki
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 jajka
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia 
  • cukier do posypania
  • sól

Wykonanie
Ziemianki obieramy następnie ścieramy na tarce, przekładamy do miski, dodajemy jedno jajko, 2 łyżki mąki ( możemy dodać więcej jak ciasto  będzie za rzadkie) całość skrapiamy sokiem z cytryny (zapobiega ciemnieniu masy ziemniaczanej) dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku solą. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i za pomocą łyżki nakładamy porcje Naszej masy ziemniaczanej. Placki ziemniaczane smażymy z obu stron
Podajemy z cukrem, śmietaną lub sosem.

5 komentarzy:

Wielki apetyt pisze...

Widać efekty po warsztatach fotografii kulinarnej. Brawo!

Sylvia F. pisze...

O takie placki z odrobiną śmietany - pycha!

Unknown pisze...

Jest już tyle rzeczy do zrobienia w kuchni, a tu nagle jeszcze taka inspiracja :) Obowiązkowo będę kuchcić

Kulinarne pyszności Molki pisze...

Powodzenia :)

Kulinarne pyszności Molki pisze...

Masz rację, pyszności!
A jak do śmietany dodasz trochę twarożku i warzyw jest jeszcze lepsze!