Placki ziemniaczane
Składniki
- 1 kg ziemniaków,
- 2 łyżki mąki,
- 1 jajka
- sok z cytryny
- olej do smażenia
- cukier do posypania
- sól
Wykonanie
Ziemianki obieramy następnie ścieramy na tarce, przekładamy do miski, dodajemy jedno jajko, 2 łyżki mąki ( możemy dodać więcej jak ciasto będzie za rzadkie) całość skrapiamy sokiem z cytryny (zapobiega ciemnieniu masy ziemniaczanej) dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku solą. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i za pomocą łyżki nakładamy porcje Naszej masy ziemniaczanej. Placki ziemniaczane smażymy z obu stron
Podajemy z cukrem, śmietaną lub sosem.
5 komentarzy:
Widać efekty po warsztatach fotografii kulinarnej. Brawo!
O takie placki z odrobiną śmietany - pycha!
Jest już tyle rzeczy do zrobienia w kuchni, a tu nagle jeszcze taka inspiracja :) Obowiązkowo będę kuchcić
Powodzenia :)
Masz rację, pyszności!
A jak do śmietany dodasz trochę twarożku i warzyw jest jeszcze lepsze!
Prześlij komentarz