Karpatka Alka i konkurs majowy z Siostą Anastazją
Od kilku dni jestem szczęśliwą właścicielką Wielkiej księgi ciast Siostry Anastazji. Książka robi ogromne wrażenie,
kilka ciast wcześniej przygotowałam, ponieważ część z przepisów, znajduje
się w innych książkach Siostry Anastazji. Plany mam bardzo ambitne, czeka mnie
przygotowanie 400 przepisów z Wielkiej Księgi ciast Siostry Anastazji.
Dziś przygotowałam karpatkę Alka, na specjalnie zamówienie.
Poziom trudności ciasta, średni.
Składniki na ciasto
- 1 ½ szkl wody
- 1 ½ szkl mąki
- 20dag margaryny
- 9 jaj
Składniki na krem
- 25 dag masła
- 25 dag cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl mleka
- 1 budyń waniliowy bez cukru
Wykonanie
Wodę z margaryna zagotować, dodać mąkę i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Po przestudzeniu wbijać po 1 jaju i dalej trzepać. Pod koniec ubijać mikserem. Ciasto rozłożyć na 2 blaszki i upiec w temp 190st C przez 20-30 minut
Krem
Z mleka i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodać przestudzony budyń. Wymieszać. Ciasto przełożyć masą, wierzch posypać cukrem pudrem.
Nie zapominajcie o konkursie po szczegóły zapraszam tu
Nie zapominajcie o konkursie po szczegóły zapraszam tu
4 komentarze:
Wszyscy dzis maja karpatke,tylko ja nie,bleeee... ,pozdrawiam.
Częstuj się :)
A proszek do pieczenia?
Szanowny Anonimie kultura nakazuje się przedstawić,widać wstydzisz się swojego nazwiska :)Pozdrawiam Walentynkowo :)
Prześlij komentarz