Marynata ziołowo-cytrynowa do warzyw,cielęciny,wieprzowiny,drobiu
Bardzo często przygotowuję w tej marynacie drób i warzywa
składniki
Dymki obierz posiekaj, obrany ząbek czosnku również posiekaj, dodaj sok z cytryny i skórkę startą z cytryny, oliwę, zioła wszystko wymieszaj dopraw solą i pieprzem.
składniki
- 3 dymki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cytryna
- 1/2 szkl oliwy
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka pietruszki
- sól, pieprz
Dymki obierz posiekaj, obrany ząbek czosnku również posiekaj, dodaj sok z cytryny i skórkę startą z cytryny, oliwę, zioła wszystko wymieszaj dopraw solą i pieprzem.
1 komentarz:
Ponieważ mięsko się potem długo poddaje obróbce termicznej, znacznie lepszy do marynaty jest olej rzepakowy - ma wyższą temperaturę dymienia niż oliwa i nie przypala się tak łatwo.
Prześlij komentarz