Rolada czekloladowa na Dzień Mamy
Składniki
ciasto na roladę
- 4 jajka
- 85 g cukru
- 50 g mąki pszenna
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy Kamis
- śmietana kremówka 30% 250 ml
- czekolada gorzka tabliczka 1 sztuka
- cukier puder 1/2 szklanki
Masa biszkoptowa Wymieszać dwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Żółtka ubić z cukrem, dodać przesiane mąki, ubić białka na sztywno, dodać do masy z żółtkami, delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczeny około 10-12 minut w 170-180 stopniach C Po upieczeniu zdejmujemy papier do pieczenia. Na ściereczkę kuchenną kładziemy roladę następnie zwijamy pozostawiamy do ostygnięcia.
Krem czekoladowy
Ubijamy śmietanę dodajemy cukier i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, delikatnie mieszamy.Rozwijamy ciasto biszkoptowe wykładamy krem czekoladowy zwijamy. Robimy dekoracje z drobnych płatków czekolady.
4 komentarze:
mniam mniam:)ale pyszności:)
jak czekoladowa to ja poproszę kawałek albo i dwa
A może być trzy? ;)
Oj tak! :)
Prześlij komentarz