Słodki bukiet dla Mamy
Biszkopt jasny
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
- 3/4 szklanki cukru drobnego (lub pudru)
- 1 łyżka margaryny do wysmarowania papieru
Biszkopt makowy
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki maku Back Mit
- proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1 kisiel wiśniowy
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka płaska proszku do pieczenia
- 75 dag sera trzykrotnie mielonego
- 50 dag serka homogenizowanego
- 1 duży jogurt naturalny
- 1 duży jogurt typu greckiego
- 250 dag sera mascarpone
- 1 duży cukier waniliowy 1 1/2 szkl cukru pudru
- 1 opakowanie żelatyny
Wykonanie
Biszkopt jasny
Białka
ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z
proszkiem i lekko wymieszać. Piec. ok. 20 minut w temp. 180 st.
Biszkopt kakaowy
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.Ciasto wylać na wysmarowaną formę do pieczenia Piec w temp 160-180 st. ok 15-20 minut
Biszkopt makowy
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem z makiem . Piec w temp 160-180 st. ok 15-20minut
Biszkopt różowy
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kisielem. Piec w temp 160-180 st. ok 15-20minut
Masa serowa
Do miski wkładamy wszystkie składniki masy serowej dokładnie mieszamy.żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie pozostawiamy do napęcznienia. Rozpuszczamy dodając gorącą wodę.Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy serowej.
Galaretkę przygotować w polowej ilości wody zalecanej na opakowaniu
Przełożenie ciasta
biszkopt kakaowy, masa serowa, biszkopt różowy, masa serowa, biszkopt z makiem, masa serowa, biszkopt biały cienka warstwa masy serowej. Na masę serową wykładamy tężejąca galaretkę.Pozostawiamy w chłodnym miejscu.
Masa serowa
Do miski wkładamy wszystkie składniki masy serowej dokładnie mieszamy.żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie pozostawiamy do napęcznienia. Rozpuszczamy dodając gorącą wodę.Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy serowej.
Galaretkę przygotować w polowej ilości wody zalecanej na opakowaniu
Przełożenie ciasta
biszkopt kakaowy, masa serowa, biszkopt różowy, masa serowa, biszkopt z makiem, masa serowa, biszkopt biały cienka warstwa masy serowej. Na masę serową wykładamy tężejąca galaretkę.Pozostawiamy w chłodnym miejscu.
6 komentarzy:
pięknie wygląda:)
Pracochłonny ale warto było :)
cudowny prezent:) piękności:)
piękny efekt i na pewno smaczny - ja ser uwielbiam :)
Łał, coś wspaniałego :)
Tort przepięknie się prezentuje!
Uprzejmie proszę o opatrzenie wpisów, które zgłosiłaś do Klubu Kwiatożerców, linkiem do blogowego zaproszenia lub banerem z niego pobranym. Dziękuję:)
Prześlij komentarz