Grillowane brzoskwinie z kozim serem i szynką parmeńską
składniki
- 9 brzoskiwiń
- 1-2 rulony koziego sera
- 18 plastrów szynki parmeńskiej
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- świeży rozmaryn
Wykonanie
Rozgrzać powierzchnię do grillowania.Brzoskwinie umyć,osączyć, przepołowić i usunąć pestki. Kozi ser pokroić na grube plastry(po jednym na każdą połówkę brzoskwiń) Brzoskwinie ułożyć na rozgrzanym grillu wewnętrzną stroną aż lekko się zarumienia (ok 1 minuty) następnie odwrócić,ułożyć na wierzchu plastry koziego sera i zapiekać)grillować aż owoce zmiękną,a ser zacznie się lekko topić. Skropić z wierzchu oliwą i octem posypać świeżym siekanym rozmarynem. Przekładać na talerze i skradając z boku plastry szynki parmeńskiej. Podawać z kawałkami pieczywa
2 komentarze:
Świetne połączenie! Robię salsę z brzoskwiń do mięs, ale poza tym nigdy nie łączyłam tych owoców w inny sposób niż na słodko. Zapiszę sobie :) Pozdrawiam!
Dziękuje za pozdrowienia:) Może się powtarzam,ale brzoskwinie są rewelacyjne i co wazne nie wymagają dużego nakładu pracy:) Pozdrawiam serdecznie:)
Prześlij komentarz