Chleb litewski

Dziś podzielę się pierwszym przepisem na chleb litewski na zakwasie.Chlebek wyszedł pyszny, z chrupiącą skórą,taki jak lubię. Chleb litewski jest bardzo zdrowy, ułatwia nam trawienie dzięki takim składnikom jak kminek,czarnuszka. Jest długo świeży,wyszedł bardzo smaczny mógłby być jeszcze lepszy.Muszę nad tym popracować.Jest to mój pierwszy chleb na zakwasie,myślę ze wyszedł bardzo dobry.
składniki 
 zakwas
  • mąka żytnia razowa
  • woda
za zaczyn żytni
  • 25 g zakwasu żytniego
  • 60 mąki żytniej razowej
  • 120 g wody
składniki na chleb
  • 50g otrąb
  • 100g wrzącej wody
  • 1 łyżka kminku
  • 1łyżeczka czarnuszki
  • 180g mąki żytniej razowej
  • 80g mąki żytniej chlebowej
  • 150 letniej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Przygotowanie zaczynu

 wykonanie
zakwas
Do słoika wsyp 1/2 szkl mąki żytniej razowej,dodaj 1/2 szkl przegotowanej wody wymieszaj papka ma mieć konsystencję gęstej śmietany.Pamiętaj by nie przykrywać szczelnie naczynia.Postaw koło kaloryfera.Na drugi dzień dodaj 3 łyżki mąki i tyle samo wody.Po 5 dniach  zakwas powinien być gotowy.Piątego dnia mamy około 500ml zakwasu.
Należy pamiętać o odłożeniu 2-3 łyżek do słoika i schować do lodówki.To skraca nam czas o dwa trzy dni.
Nowy zaczyn
Do odłożonego zakwasu dodajemy mąkę i wodę mieszamy odstawiamy na 12 godzin,po tym czasie będziemy mieć bąbelkujący zaczyn do chleba. 
Do miski włóż zakwas, dodaj 60g mąki żytniej i około 60g wody dokładnie wymieszaj odstaw na noc. Na drugi dzień dodaj 40g mąki żytniej i 50 g wody dokładnie wymieszaj,odstaw na 3-4 godziny.
Do miski włóż 100g otręb zalej wrzącą wodą,dodaj czarnuszkę,kminek,Masa ma być wilgotna, można dodać więcej wody.
Na patelnię wsyp łyżkę mąki razowej,upraż uważając by się nie przypaliła.
Do miski włóż zaczyn dodaj otręby,mąkę żytnią razową,cukier,sól i letnią wodę,wymieszaj, Konsystencja ma być luźna, można dodać więcej wody.
Formę do chleba wysmaruj olejem,obsyp mąką napełnij ciastem.Odstaw do wyrośnięcia na 4-5 godzin.Wierzch chleba posyp ziołami.Piekarnik nastaw na 250 stopni piec około 1dół.Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piec około 30 minut.


4 komentarze:

Koperek :) pisze...

Zapraszam do udziału w konkursie : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga.html
;))

Kulinarne pyszności Molki pisze...

dziękuje za zaproszenie pozdrawiam:)

Mariola pisze...

Właśnie zabieram się za wyrabianie zakwasu na swój chleb i chciałabym wiedzieć w jakiej temperaturze powinien stać? Kaloryfery włączają mi się od czasu do czasu, nie grzeją ciągle - stąd moje wątpliwości... Będę wdzięczna za podpowiedź.

Kulinarne pyszności Molki pisze...

nie wiem jaka jest temp przy kaloryferach,ale jest ciepło,praktycznie grzeją cały czas. Myślę ze powinien być w ciepłym miejscu. Pozdrawiam życzę powodzenia:)