Pierogi z kapustą i grzybami zdodatkiem oleju rzepakowego
Przygotowując dania na uroczystą kolację wigilijną,nie ma znaczenia
czy potrawa jest wykwintna, czy bardzo prosta.Ważne by była zrobiona z
sercem i miłością.Tradycyjnie na Wigilię przygotowujemy pierogi postne z
różnymi farszami.Najczęściej na naszych stołach goszczą pierogi z
kapustką i grzybami.Tym razem przygotowałam pierogi ze świeżej kapusty,
wyszły bardzo delikatne,pyszne aromatyczne,genialne w smaku. Uwielbiam na drugi dzień odsmażone na oleju rzepakowym, Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna
gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom
cholesterolu we krwi.
Składniki
Wykonanie
Mąkę przesiewamy wysypujemy na stolnice, robimy w niej wgłębienie wlewamy gorące mleko mieszając widelcem. Do zaparzonego ciasta stopniowo dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy do uzyskania jednolitej, miękkiej masy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na środek każdego nakładamy farsz, składamy na pół dobrze sklejamy brzegi. Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej osolonej wody.Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką by nie przywarły do dna. Przykrywamy i wolno gotujemy. Gdy wypłyną odkrywamy i gotujemy jeszcze ok 3 minuty,odcedzamy.Gorące układamy na półmisku.
Farsz
Grzyby oczyszczamy,myjemy namaczamy w wodzie i zostawimy na noc,po czym gotujemy odlewamy wodę i drobno kroimy lub mielimy w maszynce. Kapustkę oczyszczamy myjemy szatkujemy gotujemy. Odcedzamy i odciskamy nadmiar wody.Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę.Na patelni szklimy cebulę na oleju. Grzyby,kapustkę i cebulę mieszamy doprawiamy do smaku .Gotowym farszem nadziewamy pierożki
Składniki
- 1/2 kg maki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki słodkiego mleka
- 1 jajko
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1 kg świeżej kapusty
- 5 dag suszonych grzybów
- 1 cebula
- olej rzepakowy do smażenia
- sól Kamis
- pieprz Kamis.
Wykonanie
Mąkę przesiewamy wysypujemy na stolnice, robimy w niej wgłębienie wlewamy gorące mleko mieszając widelcem. Do zaparzonego ciasta stopniowo dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy do uzyskania jednolitej, miękkiej masy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na środek każdego nakładamy farsz, składamy na pół dobrze sklejamy brzegi. Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej osolonej wody.Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką by nie przywarły do dna. Przykrywamy i wolno gotujemy. Gdy wypłyną odkrywamy i gotujemy jeszcze ok 3 minuty,odcedzamy.Gorące układamy na półmisku.
Farsz
Grzyby oczyszczamy,myjemy namaczamy w wodzie i zostawimy na noc,po czym gotujemy odlewamy wodę i drobno kroimy lub mielimy w maszynce. Kapustkę oczyszczamy myjemy szatkujemy gotujemy. Odcedzamy i odciskamy nadmiar wody.Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę.Na patelni szklimy cebulę na oleju. Grzyby,kapustkę i cebulę mieszamy doprawiamy do smaku .Gotowym farszem nadziewamy pierożki
3 komentarze:
też uwielbiam takie odsmażane :) jutro pierogi będę kleiła na wigilię już :)
Pyszne są takie odsmażone,nawet pierwszego dnia.
oczywiście ze tak pozdrawiam cieplutko :)
Prześlij komentarz