Orzechowiec miodownik
Ciasto które uwodzi. nie tyle
smakiem, aromatem co samym wyglądem. To połączenie
smaków, które większość z nas lubi. Aromat miodu przeplatający się z
nutą konfitury wiśniowej uwieńczony smażonymi orzechami polewą i czekoladą. Zadowoli każde
podniebienie. Od mniejszego po większego konesera słodyczy.
Przepis pochodzi ze strony Max kuchnie.
Czas przygotowania 60 minut
składniki
ciasto
ciasto
- 1/2 kg mąki
- 15 dag margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu kurpiowskiego prawdziwego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
smażone
orzechy
- 30dag orzechów włoskich
- 10dag cukru
- 2 łyżki wody
- 2łyżki miodu kurpiowskiego
- 12 dag masła
dodatkowo
- 2 masy kajmakowe
- 1 polewa czekoladowa
- 1/2 szkl ponczu
- 1 słoik konfitury wiśniowej z wiśni nadwiślańskiej
wykonanie
Do miski wkładamy przesiana mąkę sodę, mieszamy suche składniki.Do suchych składników dodajemy margarynę, miód i jajka zagniatamy ręcznie lub mikserem.Ciasto dzielimy na pół i wykładamy w dwie formy wyłożone papierem do pieczenia.
.Przygotowanie smażonych orzechów
Do garnka wkładamy miód, masło, wodę, cukier chwilę gotujemy dodajemy orzechy i smażymy około 7 minut.
Pierwszy placek pieczemy około 20-30 minut w 180stopniach do zarumienienia
Do garnka wkładamy miód, masło, wodę, cukier chwilę gotujemy dodajemy orzechy i smażymy około 7 minut.
Pierwszy placek pieczemy około 20-30 minut w 180stopniach do zarumienienia
Na drugi placek wykładamy smażone gorące orzechy .Pieczemy około 20-30
minut do zarumienienia
Składanie ciasta, upieczone ciasto studzimy.Placek bez orzechów nasączamy ponczem, smarujemy konfiturą wiśniową masą kajmakową, przykrywamy drugim plackiem z orzechami polewamy polewą czekoladową posypujemy orzechami włoskimi.
Składanie ciasta, upieczone ciasto studzimy.Placek bez orzechów nasączamy ponczem, smarujemy konfiturą wiśniową masą kajmakową, przykrywamy drugim plackiem z orzechami polewamy polewą czekoladową posypujemy orzechami włoskimi.
Zakończenie
Do ciasta kruchego nie dodałam cukru z uwagi na słodkie przełożenie
konfiturą i masą kajmakowa. Jak ktoś lubi słodkie można dodać cukier według
własnego smaku.
7 komentarzy:
Na pewno smakuje wspaniale... Wyglada bardzo smacznie ;D
Ale obłędnie skarmelizowany wierzch. mmmm
pysznie wygląda przydał by mi się kawałek teraz do kawy:d
świetne ciacho!
dziękuje był pyszny ;) pozdrawiam serdecznie :)
taki najbardziej lubię pozdrawiam :)
Piękne ciacho :)
Prześlij komentarz