Tatar befsztyk tatarski
Gdzie Tatar
(befsztyk tatarski) jest daniem, które pojawia się na stołach podczas wielu
okazji. Jedni go uwielbiają, inni nie koniecznie. Bardziej kreatywne podanie pozwala ukazać całą
majestatyczność i ponadczasowość tak lubionego i kultowego dania. Tatara najlepiej przygotować w bardzo dobrej jakości
wołowiny, powinno być świeże, pochodzić
ze sprawdzonego źródła.Tatara przygotowujemy z surowego mięsa najlepiej podawać w
tym samym dniu.
Przepis pochodzi ze strony Max kuchnie klik
Przepis pochodzi ze strony Max kuchnie klik
Czas
przygotowania 30 minut
składniki
- 1/2 kg polędwicy wołowej lub ligawy
- 3 ogórki kiszone
- 2 cebulki
- kapary
- pieprz czarny maggi
- sól
- jajka
- olej rzepakowy
Mięso dokładnie myjemy siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa.Ogórki
kiszone, kapary i cebulkę kroimy w drobną kostkę.Zmieloną
wołowinę doprawiamy do smaku solą, pieprzem maggi i oliwą z oliwek wg gustu i
upodobań.Bierzemy w
dłoń niedużą kulkę mięsa formujemy w dłoni okrąg.Oddzielamy jajko od białka żółtko.Obok tatara układamy żółtko, pokrojone w kostkę cebulkę
i ogórki i kapary.
1 komentarz:
Bardzo lubię tatara,jem przeważnie raz w tygodniu,dodaję jeszcze grzybki marynowane,czasami sardynkę,ale to już rzecz smaku.
Prześlij komentarz