Tatar befsztyk tatarski



Gdzie Tatar (befsztyk tatarski) jest daniem, które pojawia się na stołach podczas wielu okazji. Jedni go uwielbiają, inni nie koniecznie. Bardziej kreatywne podanie pozwala ukazać całą majestatyczność i ponadczasowość tak lubionego i kultowego dania. Tatara najlepiej przygotować w bardzo dobrej jakości wołowiny,  powinno być świeże, pochodzić ze sprawdzonego źródła.Tatara przygotowujemy z surowego mięsa najlepiej podawać w tym samym dniu.
Przepis pochodzi ze strony Max kuchnie klik

Czas przygotowania 30 minut

składniki
  • 1/2 kg polędwicy wołowej lub ligawy  
  • 3 ogórki kiszone
  • 2  cebulki
  • kapary
  •  pieprz   czarny maggi
  • sól 
  •  jajka
  • olej rzepakowy
Wykonanie
  Mięso dokładnie myjemy siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa.Ogórki kiszone, kapary i cebulkę kroimy w drobną kostkę.Zmieloną  wołowinę doprawiamy do smaku solą, pieprzem maggi i oliwą z oliwek wg gustu i upodobań.Bierzemy w dłoń niedużą kulkę mięsa formujemy w dłoni okrąg.Oddzielamy jajko od białka żółtko.Obok  tatara   układamy żółtko, pokrojone w kostkę  cebulkę i ogórki  i kapary.

1 komentarz:

Unknown pisze...

Bardzo lubię tatara,jem przeważnie raz w tygodniu,dodaję jeszcze grzybki marynowane,czasami sardynkę,ale to już rzecz smaku.