pieczeń wołowa z wolnowara
Od jakiegoś czasu w moim domu gości wolnowar, który
otrzymałam od firmy Redcoon klik.
Uwielbiam przygotowywać różnego rodzaju mięsa w głębokim tłuszczu była
już kaczka szynk teraz przyszła pora na wołowinę. Jako pierwsze danie
przygotowałam pieczeń wołową?
Wolnowar jest to urządzenie do powolnego gotowania w niskiej
temperaturze. W wolnowarze możemy ugotować
mięso, przygotować zupy, gulasze, sosy, bigosy zrobić konfitury większość
urządzeń posiada termostat pozwalający na pracę w trzech trybach: niskiej mocy
(LOW), dużej mocy (HIGH) oraz podtrzymywania ciepła (KEEP WARM).
Metoda wolnego gotowania jest tania urządzenie pobiera
niewiele prądu .Do gotowania i duszenia w wolnowarze nie trzeba używać dużych
ilości tłuszczu możemy wybrać tańsze gatunki mięs
Wolnowar pracuje w niskich temperaturach, nie trzeba go pilnować. Wychodząc rano do pracy można nastawić obiad po powrocie cieszyć się gotowym obiadem.
- 1 kg wołowiny bez kości
- 1 op smalec Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
- 3 ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 3 ziarenka jałowca
- świeży rozmaryn
- sos sojowy
- mieszanka ziół do wołowiny
- pieprz czarny do smaku
- sól do smaku
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy następnie nacieramy przyprawami
skrapiamy sosem sojowym odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Mięso obsmażyć na
patelni na rozgrzanym smalcu.
Na dno wolnowara wkładamy smalec na nią kładziemy mięso wołowe, na wierzch kładziemy liście laurowe świeży rozmaryn ziele angielskie, jałowiec, dusić około 8 godzin w niskiej temperaturze .Pod koniec można przełożyć misę wolnowara do piekarnika nagrzanego na 200 do zarumienienia Po ugotowaniu mięso było mięciutkie delikatne w smaku rozpływające się w ustach, ale to zasługa gotowania duszenia w niskiej temperaturze.
2 komentarze:
coś pięknego :)
zapraszam do siebie www.bogotowackazdymoze.blogspot.co.uk
smaczna:)
Prześlij komentarz