Pyszne pączki karnawałowe
Coraz bliżej tłusty czwartek, który kojarzy nam się z różnymi słodkościami, a w szczególności z pączkami, oponkami, chrustem, to okazja do bezkarnego objadania się. Tradycja mówi, ze w tym dniu powinniśmy zjeść przynajmniej jednego by powodzenie i fortuna przez cały rok była przy nas. Pamiętacie o tym, częstujcie w tym dniu każdą osobę bliską Waszemu sercu. Tajemnica ich smaku tkwi w jakości produktów, sposobie przygotowania.
Składniki
wykonanie
Do miski wsypujemy 1/2 szkl mąki dodajemy szklankę gorącego mleka zaparzamy Tak przygotowaną masę studzimy. W drugiej misce rozrabiamy drożdże ze szklanką letniego mleka, które dodajemy do masy zaparzonej. Do tak przygotowanej masy dodajemy połowę mąki dokładnie mieszamy odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy, ziarenka laski wanilii, żółtka ubijamy mikserem na puszystą masę którą dodajemy do podrośniętego rozczynu. Dodajemy resztę mąki spirytus, ciasto dokładnie wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło i wszystko dokładnie wyrabiamy. Wyrobione podrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 centymetra. wykrawamy krążki Na każdy krążek kładziemy łyżkę marmolady nakrywamy drugim krążkiem zlepiamy brzegi. Pączki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Podrośnięcie pączki smażmy w głębokim tłuszczu najlepiej smażyć na smalcu. Pączki polewamy polewą czekoladą.
Polewa czekoladowa
W wodzie rozpuszczamy żelatynę. Do garnka wkładamy margarynę ,cukier puder, kakao podgrzewamy rozpuszczenia się składników, dodajemy rozpuszczoną żelatynę dobrze mieszamy. Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodajemy (po łyżce) śmietanę. Roztrzepujemy.
Składniki
- 1,20 kg mąki
- 20 dag cukru
- 20dag masła
- 15 żółtek
- 1/2 litra mleka
- 6 dag drożdży
- 40 ml spirytusu
- 2 aromaty rumowe
- 1 opak konfitury truskawkowej
- 1 cukier waniliowy
- 1 laska wanilii
- 1 kg smalcu
- 13 dag margaryny
- 5 łyżek cukru pudru Królewski
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka żelatyny
- 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany.
Do miski wsypujemy 1/2 szkl mąki dodajemy szklankę gorącego mleka zaparzamy Tak przygotowaną masę studzimy. W drugiej misce rozrabiamy drożdże ze szklanką letniego mleka, które dodajemy do masy zaparzonej. Do tak przygotowanej masy dodajemy połowę mąki dokładnie mieszamy odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy, ziarenka laski wanilii, żółtka ubijamy mikserem na puszystą masę którą dodajemy do podrośniętego rozczynu. Dodajemy resztę mąki spirytus, ciasto dokładnie wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło i wszystko dokładnie wyrabiamy. Wyrobione podrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 centymetra. wykrawamy krążki Na każdy krążek kładziemy łyżkę marmolady nakrywamy drugim krążkiem zlepiamy brzegi. Pączki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Podrośnięcie pączki smażmy w głębokim tłuszczu najlepiej smażyć na smalcu. Pączki polewamy polewą czekoladą.
Polewa czekoladowa
W wodzie rozpuszczamy żelatynę. Do garnka wkładamy margarynę ,cukier puder, kakao podgrzewamy rozpuszczenia się składników, dodajemy rozpuszczoną żelatynę dobrze mieszamy. Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodajemy (po łyżce) śmietanę. Roztrzepujemy.
4 komentarze:
pysznie wyglądają:)
świetnie wygladaja !
ja jednak nie jadam pączków, ani w tłusty czwartek ani w ogóle, bo nie lubię. I fortuna mi i tak sprzyja :)
ale może w tym roku zrobię pieczone pączuszki :)
pozdrawiam i czekam na tę wędlinkę
Monika
Mariola, fajny przepis, tylko ja nie potrafię się przemóc do smalcu, pączki tylko na oleju...
Prześlij komentarz