Romantyczne danie dla dwojga sushi
Kuchnia japońska jest prosta, minimalistyczna,a za razem jakże wykwintna.
Poza sushi i surimi kuchnia ta w Polsce jest mało znana. Sekretem jej są bardzo
świeże produkty i tak dobrane przyprawy, by zachować jej naturalny smak. Sushi,
czyli rybę i ryż wymyślono już w VI w w Azji. Przekładając rybę ryżem
przyciskając kamieniem, tak można było przechowywać ją rok. Ktoś zauważył, ze
ryby zakwaszają ryż i tak powstało pierwsze sushi.
W XVII wielu przyśpieszono kwaszenie ryżu mieszkając z octem ryżowym. Sushi przygotowuje się przeważnie ze świeżych ryb, owoców morza, warzyw. Podawane jest z marynowanym imbirem który odświeża kubki smakowe, sosem sojowym i wasabi . Składniki w jakie powinniśmy się zaopatrzyć by móc gotować po japońsku to: chilli, curry, czosnek, dashi, imbir, makaron, mirin, miso, nori, owoce morza, pory, ryby, ryż, sake, soja, wasabi, Sushi możemy przygotować na wiele okazji, idealnie sprawdzi się podczas przyjęcia w domu, pikniku, jako przekąska do pracy. Jest to bardzo zdrowy posiłek i za razem pożywny. W dobrze przygotowanym sushi znajdują się wszystkie składniki odżywcze węglowodany, białka i witaminy. Postawą dobrego sushi jest przygotowanie ryżu, jak również świeże produkty.
Podczas warsztatów sushi organizowanych przez markę Blue Dragon dostałam zestaw produktów do przygotowania sushi. Jeszcze raz bardzo dziękuję :)
W XVII wielu przyśpieszono kwaszenie ryżu mieszkając z octem ryżowym. Sushi przygotowuje się przeważnie ze świeżych ryb, owoców morza, warzyw. Podawane jest z marynowanym imbirem który odświeża kubki smakowe, sosem sojowym i wasabi . Składniki w jakie powinniśmy się zaopatrzyć by móc gotować po japońsku to: chilli, curry, czosnek, dashi, imbir, makaron, mirin, miso, nori, owoce morza, pory, ryby, ryż, sake, soja, wasabi, Sushi możemy przygotować na wiele okazji, idealnie sprawdzi się podczas przyjęcia w domu, pikniku, jako przekąska do pracy. Jest to bardzo zdrowy posiłek i za razem pożywny. W dobrze przygotowanym sushi znajdują się wszystkie składniki odżywcze węglowodany, białka i witaminy. Postawą dobrego sushi jest przygotowanie ryżu, jak również świeże produkty.
Podczas warsztatów sushi organizowanych przez markę Blue Dragon dostałam zestaw produktów do przygotowania sushi. Jeszcze raz bardzo dziękuję :)
Składniki
- 250g ryż do sushi
- 250 ml wody
- 2-3 łyżki octu ryżowego Blue Dragon
- 200g surowego łososia ( jak ktoś nie lubi można użyć wędzonego0
- Arkusze nori
- Czarny sezam
- Świeży ogórek
- Rukola
- Papryka czerwona
- Marchewka
- Serek kremowy
- Proszek wasabi
- Sos sojowy
- imbir marynowany
wykonanie
Zawsze zaczynamy od zrobienia chrzanu. W zależności ile chcemy zrobić
tyle bierzemy proszku wasabi dodajemy wodę tak by powstała gęsta pasta, którą
pozostawiamy na około jedną godzinę. Polecam zrobienie chrzanu wasabi, ponieważ
jest o wiele lepszy od gotowej pasty. Paprykę, ogórka i marchewkę kroimy w
paseczki. Łososia w cienkie plastry i paseczki. Gotowanie ryżu Ryż dokładnie
płuczemy, następnie ostawiamy na sitku na 1 godzinę by odciekł. Następnie
przekładamy go do garnka do gotowania ryżu, zalewamy wodą ( woda nie powinna
sięgać wyżej jak do 1/3 wysokości naczynia). Przykrywamy i doprowadzamy do
wrzenia na średnim palniku (trwa to około 5 minut), następnie zmniejszamy
palnik do min i gotujemy ryż około 10-15 minut. Mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy
woda zostanie wchłonięta wyłączamy palnik i zostawiamy garnek z ryżem na około
20 minut by doszedł ( nie wolno podnosić pokrywki). Do gotowego ryżu dodajemy
ocet ryżowy dokładnie mieszamy i przekładamy do termosu obiadowego. Dlaczego ?
Ryż nie może zbyt szybko stygną.
Maki z
łososiem, papryką, rukolą i serkiem kremowym
Na matę
bambusową kładziemy arkusz nori błyszczącą strona na dół. Na nori rękoma
ułożyłam ryż na całym arkuszu pozostawiając brzeg około 2cm nieobłożony.
Nałożyłam nadzienie (paski łososia, rukola,
paprykę, posmarowałam serkiem kremowym. Uniosłam brzeg maty do góry, następnie delikatnie
dociskając zwinie łam w rulon. Połączyłam brzegi nori uformowałam rulon.Rolkę maków pokroiłam ma kawałki
Uramaki z łososiem, marchewką i rukola
To rodzaj
sushi w środku znajduje się nori na zewnątrz ryż.
Przygotowując
urokami zaczynamy od obłożenia maty folią spożywczą. Na niej układamy arkusz nori
błyszczącą stroną na spód. Ryż nakładamy na nori przykrywając cała powierzchnie
nori, ryż posypałam czarnym sezamem. Delikatnie odwróciłam na druga stronę, tak
by ryż znalazł się na spodzie. Na nori nałożyłam marchewkę, łososia i rukola.
Uniosłam brzeg delikatnie zwinęłam w rulon docisnęłam.
Uromaki
pokroiłam na mniejsze kawałki.
Uromaki z
łososiem, marchewką,ogórkiem, rukolą.
Na matę
kładziemy arkusz nori błyszczącą stroną
na spód. Ryż nakładamy na nori przykrywając cała powierzchnie nori, ryż Delikatnie
odwróciłam na druga stronę, tak by ryż znalazł się na spodzie. Na nori
nałożyłam marchewkę, łososia i rukola. Uniosłam brzeg delikatnie zwinęłam w rulon
docisnęłam. Na wierzch rolki uromaków nałożyłam cienkie plastry lososia.
Uromaki
pokroiłam na mniejsze kawałki.
3 komentarze:
świetny pomysł, wygląda rewelacyjnie:)
cudownie wygląda
Wygląda bardzo elegancko, szkoda tylko, że ja nie lubię alg.
Prześlij komentarz