Pyszny tort czekoladowy z bitą śmietaną.
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
Masa wiśniowa
Masa śmietanowa:
Dekoracje
Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i żółtka, delikatnie mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(samo dno) wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni na około 30-40 minut.
Masa wiśniowa.
Wszystkie składniki masy wiśniowej dobrze wymieszać (oprócz wiśni),zagotowujemy dodajemy budyń i mieszamy do zgęstnienia(konsystencja kisielu)Na sam koniec dodajemy wiśnie, mieszamy delikatnie.
Masa śmietanowa.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder zmieszany ze śmietan fixem i małymi porcjami ser mascarpone.
glacage czekoladowe_ przepis pochodzi z warsztatów czekoladowych Piotra Chylareckiego
Namoczyć żelatynę w 90g wody.Przesiać kakao.Zagotować wodę,śmietanę i 90g wody dodać syrop glukozowy,kakao.Do ciepłej masy podać namoczoną i rozpuszczoną żelatynę,dobrze wymieszać,przesiać.Schłodzić 24h przez użyciem.Przed użyciem rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej do 30 stopni C
Wykonanie tortu:
Przekroić biszkopt na trzy krążki. Pierwszy nasączyć ponczem wiśniowym wylać na niego masę wiśniową i wyłożyć bitą śmietanę.Przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem, bita śmietana, kolejny krążek bita śmietana lekko przyciskając Tort obłożyć cienką warstwą kremu wstawić do schłodzenia do lodówki. Na tort oblewamy glasage czekoladowym, robimy dekoracje według uznania.
Smacznego
Biszkopt czekoladowy:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżeczki kakao
Masa wiśniowa
- 150ml kompotu z wiśni nadwiślanka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50ml likieru wiśniowego
- 350g wiśni świeżych lub mrożonych
Masa śmietanowa:
- 700ml śmietany kremówki (30%)
- 250g sera mascarpone
- Ok 3-4 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
- 4 smietan fix
- poncz wiśniowy
- 180g wody
- 300g cukru
- 250g glukozy
- 100g kakao
- 200g śmietany 34%
- 25g żelatyny
Dekoracje
Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i żółtka, delikatnie mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(samo dno) wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni na około 30-40 minut.
Masa wiśniowa.
Wszystkie składniki masy wiśniowej dobrze wymieszać (oprócz wiśni),zagotowujemy dodajemy budyń i mieszamy do zgęstnienia(konsystencja kisielu)Na sam koniec dodajemy wiśnie, mieszamy delikatnie.
Masa śmietanowa.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder zmieszany ze śmietan fixem i małymi porcjami ser mascarpone.
glacage czekoladowe_ przepis pochodzi z warsztatów czekoladowych Piotra Chylareckiego
Namoczyć żelatynę w 90g wody.Przesiać kakao.Zagotować wodę,śmietanę i 90g wody dodać syrop glukozowy,kakao.Do ciepłej masy podać namoczoną i rozpuszczoną żelatynę,dobrze wymieszać,przesiać.Schłodzić 24h przez użyciem.Przed użyciem rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej do 30 stopni C
Wykonanie tortu:
Przekroić biszkopt na trzy krążki. Pierwszy nasączyć ponczem wiśniowym wylać na niego masę wiśniową i wyłożyć bitą śmietanę.Przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem, bita śmietana, kolejny krążek bita śmietana lekko przyciskając Tort obłożyć cienką warstwą kremu wstawić do schłodzenia do lodówki. Na tort oblewamy glasage czekoladowym, robimy dekoracje według uznania.
Smacznego
14 komentarzy:
Śliczny i bardzo smakowity.
wygląda zacnie i apetycznie
pieknie wyglada:) lubię takie proste bez wymyslnych składników przepisy:) pozdrawiam ania
wygląda obłędnie, właśnie ślinka mi cieknie jak patrzę na zdjęcie, chętnie bym go spałaszowała:)
Mistrzostwo!
Piekny torcik i na pewno pyszny!!!
Mam jedno pytanie, dlaczego ta masa z bitej smietany i serka mascarpone wyszla Ci taka bezowa? moze sie myle ale wyglada jak budyn...
Dziękuje Kasiu być może jest to wina zdjęcia bo tort był biały,a ja nie mam zbyt dużego doświadczenia w obrabianiu zdjęć.Pozdrawiam :)
Aurora dziękuję komplement z Twoich ust to miód na moje serce.Dziękuję ślicznie pozdrawiam:)
zapraszam serdecznie pozdrawiam :)
dziękuje pozdrawiam serdecznie :)
Aniu dziękuje za miłe słowa,składniki na tort można kupić w każdym sklepie spożywczym:) Pozdrawiam cieplutko życzę miłego dnia :)
Wiśnie, bita śmietana i czekolada to zdecydowanie moje ulubione połączenie w torcie. Twój wygląda obłędnie :)
Dziękuje ślicznie za miłe słowa,zgadzam się z Tobą połączenie śmietany,czekolady to moje smaki do których mam słabość:) Pozdrawiam serdecznie:)
wygląda przepysznie! chętnie skusiłabym się na kawałek :)
Prześlij komentarz