Grillowana golonka w piwie z warzywami z olejem rzepakowym
Grillowana golonka w piwie/ golonka po bawarsku to ulubione danie wielu Polaków, a w szczególności mężczyzn i niektórych kobiet,którą przygotowałam na niedzielny obiad.Danie przygotowałam z wykorzystaniem oleju rzepakowego który,jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ zdrowy, bez
charakterystycznego zapachy,jest numer jeden w mojej kuchni. Rodzina była zachwycona, smakiem,soczystością a jednocześnie bardzo chrupiącą skórka.Genialna w smaku.
Składniki
Golonkę opalamy nad palnikiem gazowym,myjemy następnie osuszamy. Do miseczki wkładamy wkładamy wszystkie składniki marynaty. Mieszanką przypraw nacieramy golonki,przekładamy do garnka zalewamy piwem,tak, by golonki były przykryte. Ostawiamy na noc. Następnego dnia golonki gotujemy do miękkości na małym ogniu,po około godzinie dodajemy warzywa gotujemy jeszcze 30 minut. Grubą folię aluminiową składamy na pół,smarujemy olejem rzepakowym przekładamy golonkę delikatnie polewamy sosem z gotowania zawijamy szczelnie.Możemy zawinąć dodatkowym arkuszem folii aluminiowej. Tak przygotowane golonki kładziemy na ruszcie grilla i pieczemy do miękkości i chrupiącej skórki. Wyjmujemy gotowane warzywa układamy na ruszcie do grilla na kilka minut.
Składniki
- 5szt golonek przednich
- 1 litr piwa
- 3 ząbki czosnku Kamis
- 2 łyżki suszonego tymianku Kamis
- 2 łyżki majeranku Kamis
- 5 liści laurowych Kamis
- 2 łyżeczki soli Kamis
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 3 cebule
- ziemniaki
- olej rzepakowy.
Golonkę opalamy nad palnikiem gazowym,myjemy następnie osuszamy. Do miseczki wkładamy wkładamy wszystkie składniki marynaty. Mieszanką przypraw nacieramy golonki,przekładamy do garnka zalewamy piwem,tak, by golonki były przykryte. Ostawiamy na noc. Następnego dnia golonki gotujemy do miękkości na małym ogniu,po około godzinie dodajemy warzywa gotujemy jeszcze 30 minut. Grubą folię aluminiową składamy na pół,smarujemy olejem rzepakowym przekładamy golonkę delikatnie polewamy sosem z gotowania zawijamy szczelnie.Możemy zawinąć dodatkowym arkuszem folii aluminiowej. Tak przygotowane golonki kładziemy na ruszcie grilla i pieczemy do miękkości i chrupiącej skórki. Wyjmujemy gotowane warzywa układamy na ruszcie do grilla na kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz