Grillowane
to jeden z ulubionych zajęć Polaków sprzędzonych w gronie
rodzinnym i przyjaciół.Ważne, by przy grillowaniu dobrze się bawić, by
uczta nie była ciągle ta sama. Tym razem przygotowałam grillowaną
pierś po chińsku, która zaspokoi apetyt wymagających smakoszy, a gości
zaskoczy swą oryginalnością i smakiem.Danie przygotowałam z wykorzystaniem oleju rzepakowego który,jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ zdrowy, bez
charakterystycznego zapachy,jest numer jeden w mojej kuchni.
składniki
- 2 piersi z kurczaka Nasz kurczak
Marynata
- 1 łyżka miodu
- sok i skórka otarta z1/2 cytryny
- sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków Kamis
- 1 łyżka białego octu winnego Kamis
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka wódki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz Kamis do smaku.
sos
- Sok i skórka z jednej pomarańczy
- Sok i skórka z jednej cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szk sosu sojowego
- 1/2 rozpuszczonej kostki masła
- zioła.
dodatkowo
- 1 opak makaronu ryżowego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta.
Przygotowanie:
Pierś z kurczak myjemy, osuszamy.ostrym nożem kroimy na cienkie plastry.
Do miseczki wkładamy wszystkie składniki marynaty, całość dokładnie
mieszamy następnie dodajemy pierś z kurczaka. ostawiamy w chłodne
miejsce na kilka godzin. Paprykę myjemy,oczyszczamy kroimy na grube paski.
Pierś z kurczaka osączamy z marynaty.Rozgrzewamy patelnię
grillową/grilla delikatnie smarujemy olejem rzepakowym. Wkładamy pierś i
paprykę na patelnię/grilla i pieczemy z każdej strony po kilka minut.
sos
Sos sojowy mieszamy z miodem i sokiem z cytrusów wszystko podgrzewamy do
lekkiego zagęszczenia/redukcji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy otarte
skórki i mieszamy wlewając wolnym strumieniem zrumienione lekko i
przestudzone masło, do uzyskania gęstej zawiesiny.
Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu.
Pierś podajmy na pieczonej papryce z makaronem ryżowym i sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz