Bardzo lekkie ciasto a'la pianka ?
Ostatnio na blogu słodkości trochę mniej z kilku powodów myślę ze się domyślacie :) W głowie zrodził się pomysł na fajne lekkie ciasto a"la pianka.Muszę Wam powiedzieć ciasto wyszło genialne, pyszne, lekkie delikatne rozpływające się w ustach. Goście byli zachwyceni wyglądem, smakiem. Ciasto a"la pianka jest jednym z moich ulubionych, w sobotę powtórka
składniki
biszkopt
poncz
Wykonanie
Biszkopt
Biszkopt jasny. Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeniabardzo delikatnie mieszamy Masę biszkoptową wylewamy do foremki prostokątnej średniej wielkości. wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160stopni,wstawiamy foremkę z ciastem i pieczemy około 30-40 minut
Mus brzoskwiniowo- ananasowy
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Brzoskwinie i ananasy miksujemy na jednolitą masę, dodajemy cukier puder według uznania. Dodajmy rozpuszczoną żelatynę dokładnie mieszamy.
Poncz
Wszystkie składniki ponczu dokładnie mieszamy.
Biszkopt nasączamy ponczem, na który wykładamy tężejący mus.
Pianka
W 50 ml napoju sojowego waniliowego sklep.sante. rozpuszczamy żelatynę. Zamiast napoju sojowego możemy użyć mleka. Pozostały napój sojowy łączymy z jogurtem dodajmy cukier puder do smaku i sok z cytryny.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie łączymy masę jogurtową ze śmietaną dodajemy rozpuszczoną żelatynę dokładnie mieszamy.
Piankę wylewamy na mus brzoskwiniowo-ananasowy. Herbatniki układamy na tężejącej piance, delikatnie nasączamy ponczem.Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladą
Polewa czekoladowa
W wodzie rozpuszczamy żelatynę. Do garnka wkładamy margarynę,cukier puder , kakao podgrzewamy rozpuszczenia się składników dodajemy . rozpuszczoną żelatynę dobrze mieszamy . Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodajemy (po łyżce) śmietanę. Roztrzepujemy.
składniki
biszkopt
- 6 jaj
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 puszka ananasów
- cukier puder do smaku
- 3 łyżki żelatyny
- 800ml jogurtu naturalnego gęstego
- 200ml mleka sojowego waniliowego Alpro, które możecie kupić w sklep sante
- 400ml śmietany 30%
- cukier puder do smaku
- 4 łyżki żelatyny
- sok z cytryny
poncz
- 1/2 szkl przegotowanej wody
- cukier puder do smaku
- sok z limonki
- 70ml likier pomarańczowy w wersji dla dzieci sos z pomarańczy.
- 13 dag margaryny
- 5 łyżek cukru pudru Królewski
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka żelatyny
- 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany.
Wykonanie
Biszkopt
Biszkopt jasny. Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeniabardzo delikatnie mieszamy Masę biszkoptową wylewamy do foremki prostokątnej średniej wielkości. wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160stopni,wstawiamy foremkę z ciastem i pieczemy około 30-40 minut
Mus brzoskwiniowo- ananasowy
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Brzoskwinie i ananasy miksujemy na jednolitą masę, dodajemy cukier puder według uznania. Dodajmy rozpuszczoną żelatynę dokładnie mieszamy.
Poncz
Wszystkie składniki ponczu dokładnie mieszamy.
Biszkopt nasączamy ponczem, na który wykładamy tężejący mus.
Pianka
W 50 ml napoju sojowego waniliowego sklep.sante. rozpuszczamy żelatynę. Zamiast napoju sojowego możemy użyć mleka. Pozostały napój sojowy łączymy z jogurtem dodajmy cukier puder do smaku i sok z cytryny.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie łączymy masę jogurtową ze śmietaną dodajemy rozpuszczoną żelatynę dokładnie mieszamy.
Piankę wylewamy na mus brzoskwiniowo-ananasowy. Herbatniki układamy na tężejącej piance, delikatnie nasączamy ponczem.Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladą
Polewa czekoladowa
W wodzie rozpuszczamy żelatynę. Do garnka wkładamy margarynę,cukier puder , kakao podgrzewamy rozpuszczenia się składników dodajemy . rozpuszczoną żelatynę dobrze mieszamy . Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodajemy (po łyżce) śmietanę. Roztrzepujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz