Dietetyczna zapiekanka z kaszą gryczaną, piersia z kurczaka
składniki
- 100g kaszy gryczanej Kupiec
- 300g piersi z kurczaka
- 100g pieczarek
- 1 cebulka czerwona
- 1 jajko
- 2 plastry sera topionego z szynka Lactima.
- zioła prowansalskie
- pieprz do smaku
- chilli do smaku
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy Rapso
- masło klarowne
- kiełki brokuła.
- natka pietruszki.
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy ziołami, pieprzem i chilli odstawiamy w chłodne miejsce. Kaszę gryczaną gotujemy al dente. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju. Wkładamy kawałki piersi, pokrojoną cebulę i czosnek smażymy kilka minut.
Smażone pieczarki.
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Na patelnię wkładamy pieczarki smażymy do odparowania wody następnie dodajemy łyżeczkę masła smażymy dodajemy natkę pietruszki.
Przygotowanie zapiekanki
Do miski wkładamy kaszę, przesmażoną pierś z kurczaka z cebulą, pieczarki, jajko, natkę pietruszki dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku pieprzem, chili i ziołami. Masę przekładamy do naczynia do zapiekania na wierzchu układamy ser topiony z szynką. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180stopni na 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz