Tort biały śmietanowo-jogurtowo serowy
Przeglądając album ze zdjęciami i notatki natchnęłam się na przepis, który zapomniałam opublikować.Bez wahania zabrałam się do pisania postu by się podzielić z Wami przepisem na pyszny tort biały Masa jogurtowa-śmietanowa,serowa to idealne połączenie,które komponuje się idealnie z pozostałymi smakami tortu. Tort możemy przygotować na każda okazję. W wersji dla dzieci zamieniamy poncz na bezalkoholowy, Tort zachwyci nie jednego smakosza. Do przygotowania kremu wykorzystałam nabiał który świetnie się sprawdził. „Mleko i
przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka
i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto je pić codzienne. Zapobiega złamaniom kości i osteoporozie.
składniki
biszkopt
Wykonanie
Biszkopt
Biszkopt czekoladowy. Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao bardzo delikatnie mieszamy Masę biszkoptową wylewamy do foremki prostokątnej średniej wielkości. wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni,wstawiamy foremkę z ciastem i pieczemy około 30-40 minut
Masa biała
W 100 ml mleka rozpuszczamy żelatynę Ser mascarpone łączymy z jogurtem dodajmy sok z cytryny.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie łączymy masę jogurtową ze śmietaną dodajemy rozpuszczoną żelatynę dokładnie mieszamy.
Poncz
Do garnuszka z gorącą wodą wsypujemy cukier dokładnie mieszamy, następnie studzimy dodajemy alkohol, sok z cytryny dokładnie mieszamy.
Prażenie migdałów.
Na suchej patelni prażymy migdały.
Przełożenie tortu
Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy krążek nasączamy ponczem, na który wykładamy drzem z czarnej porzeczki,przykrywamy drugim krążkiem,który nasączamy ponczem wykładamy masę śmietanowo-jogurtowo,serową ,przykrywamy trzecim krążkiem,nasączamy ponczem wykładamy masę śmietanowo-jogurtowo-serową .Robimy dekoracje według uznania
składniki
biszkopt
- 6 jaj
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 litra śmietany kremówki 30%
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 250 g sera mascarpone
- cukier puder do smaku -u mnie 3 łyżki
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml mleka
- sok z cytryny
Poncz
- 1 szkl przegotowanej wody
- 50ml koniaku
- 25 ml spirytusu
- 3-4 łyżki cukru
- Sok z 1 cytryny
- 10 dag migdałów
- dekoracje z czekolady
- dekoracje z cukru
- 300ml drzem z czarnej porzeczki
Wykonanie
Biszkopt
Biszkopt czekoladowy. Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao bardzo delikatnie mieszamy Masę biszkoptową wylewamy do foremki prostokątnej średniej wielkości. wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni,wstawiamy foremkę z ciastem i pieczemy około 30-40 minut
Masa biała
W 100 ml mleka rozpuszczamy żelatynę Ser mascarpone łączymy z jogurtem dodajmy sok z cytryny.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie łączymy masę jogurtową ze śmietaną dodajemy rozpuszczoną żelatynę dokładnie mieszamy.
Poncz
Do garnuszka z gorącą wodą wsypujemy cukier dokładnie mieszamy, następnie studzimy dodajemy alkohol, sok z cytryny dokładnie mieszamy.
Prażenie migdałów.
Na suchej patelni prażymy migdały.
Przełożenie tortu
Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy krążek nasączamy ponczem, na który wykładamy drzem z czarnej porzeczki,przykrywamy drugim krążkiem,który nasączamy ponczem wykładamy masę śmietanowo-jogurtowo,serową ,przykrywamy trzecim krążkiem,nasączamy ponczem wykładamy masę śmietanowo-jogurtowo-serową .Robimy dekoracje według uznania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz