Domowa kiełbasa kanapkowa
Jakość sprzedawanych wędlin w sklepie,ma wiele do życzenia. Nie wiemy z jakich składników została zrobiona. Uczę się robić domowe wędliny, które w ocenie innych są pyszne i zdrowe. A teraz przyszedł czas na zrobienie kiełbasy na kanapki. Trochę się obawiałam, czy dam radę. Przyznaję to nic trudno,satysfakcja wielka i zadowolenie. Trochę słabo się przygotowałam z wyposażeniem w sitka,stąd mielona na małych oczkach.Następnym razem zmielę mięso na większych sitkach. Kiełbasa wyszła pyszna w smaku o cudownym aromacie.
Surowiec
- · 1kg łopatki
- · 50dag golonki
- · 50dag karkówki kl II
Przyprawy na 2kg mięsa
- · 36g peklosoli
- · 4 g cukru brązowego
- · 4 g pieprzu kolorowego
- · 1g mielonej kolendry
- · 4g czosnku świeżego
- · 150 ml ciepłej wody
- · Osłonki białkowe
Wykonanie .
Przygotowanie
Do miski wrzucić wszystkie przyprawy wymieszać.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, następnie rozbić
delikatnie tłuczkiem o mięsa.
Peklowanie
Przygotowanie mięso z łopatki wymieszać z 25g
mieszanki przypraw. Karkówkę pokroić na takie same kawałki wymieszać z 12g
mieszanki przypraw w osobnej misce. Mięso z golonki wymieszać z 12g mieszanką przypraw. Mięso wstawić do lodówki
na 2 dni.
Przygotowanie przed wędzeniem.
Po upływie określonego czasu wyjąć zapeklowane mięso z
lodówki. Mięso z łopatki kl I i karkówki zmielić na siatce 8cmm, zaś i golonkę zmienić na siatce 4mm.
Wszystkie rodzaje mięsa dokładnie wymieszać na kleistą masę,
przełożyć do nadziewarki,ściśle napełniać osłonki białkowe formując batony. Końce zawiązujemy sznurkiem.
Osadzanie:
Kiełbasę wieszamy w chłodnym miejscu na 12 godzin.
Wędzenie
Kiełbasę wstawiamy do wędzarni ustawiamy temperaturę w wędzarni na 50-55 stopni wędzić około 3,5-4 godziny.
Parzenie
Do garnka wlewamy wodę dodajemy liście laurowe, ziele
angielskie, pieprz czarny. Gotujemy do osiągnięcia temperatury wody około 75
stopni, wkładamy batony. Parzymy do osiągnięcia w środku 70-72 stopni.
Podsuszanie
Podsuszamy kiełbasę przed dwa kolejne dni. W pierwszym
dnu ustawić temp na 40stopni bez dymu przez 2 godziny pozostawiam w wędzarni. W
drugim dniu ponownie suszymy 2 godziny w temperaturze 40 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz