Domowe wędliny czyli nowe przepisy na tradycyjne wyroby. Robert Winckiewicz

Domowe wędliny czyli nowe przepisy na tradycyjne wyroby to druga  książka autorstwa Roberta Winckiewicza prowadzącego blog wyroby domowe. Autor zajmuje się domowym wyrobem wędlin,kiełbas szynek,wyrobów z szynkowaru, konserw.
Domowe wędliny czyli nowe przepisy  na tradycyjne wyroby są kontynuacją pierwszej książki na domowe wędliny.  W książce znajdziemy wskazówki, rady jak zrobić domowe wędliny, jak zbudować wędzarnię, jaki sprzęt warto kupić do wyroby domowych wędlin, receptury na najróżniejsze wędzonki szynki, kiełbasy, kabanosy, parówki

Opisane przepisy są bardzo dokładnie i zrozumiale dla każdego, Mamy wypisane składniki, dokładny sposób wykonania krok po kroku, opisany proces  wędzenia i parzenia.
spis treści

-Wstęp
Autor zamieścił we wstępnie o czym jest książka, jakie przepisy znajdziemy.
-Od czego zacząć?

Jeden z ważniejszych działów czyli abc domowych wyrobów. W tym dziale auror opisuje, jakie będą nam potrzebne narzędzia i urządzenia do domowego wyrobu wędlin. Jakie mięso wybierać? jak przygotować mięso?. Dowiemy się jak klasyfikujemy mięso.
Jakie używać przyprawy i osłonki. Jak wędzić? Czym wędzić? Jaką wędzarnię wybrać?
-Jak zrobić dobrą domową wędzonkę?

W tym rozdziale dowiemy się jak przygotować mięso, jak  peklować, jakie dodać przyprawy. Krok po kroku uzupełniony zdjęciami, jak formować i wiązać mięso na wędzonki. Autor przeprowadza nas przez cały proces wędzenia.
-Jak zrobić dobrą domową kiełbasę?

Temat rozdziału mówi sam za siebie:) Dowiemy się jak zrobić domową kiełbasę !!!!  Poznamy proces od A do Z czyli jak przygotowanie mięsa, peklowanie,  rozdrabnianie, mieszanie, napełnianie osłonek, osadzanie, osuszanie,  wędzenie, obróbka termiczna, chłodzenie, podsuszanie.
-Moje wędzonki

Pan Robert dzieli się przepisami na domowe wędzonki z wieprzowiny, cielęciny, koziny i drobiu.
-Moje kiełbasy

 Autor przygotował dla nas nowe przepisy na kiełbasy wieprzowe, wołowe, drobiowe, cielece i z koziny.  

-Moje wędliny podrobowe, smarówki

W dziale znajdziemy autorskie przepisy na salceson wolsztyński, pasztetową smarowaną,  pasztet smarowny, pasztet z kaczych wątróbek, smarówkę ze skwarek.
-Wędzić można prawie wszystko 

W tym rozdziale autor dzieli się przepisami na śliwki, ser, warzywa i owoce, jaja.
-Nie samym mięsem człowiek żyje...

.... czui przepisy na dodatki od mięs według Pani Bożeny żony Pana Roberta. Jak zrobić musztardę czosnkową, majonez domowy, keczup domowy, adżika, słodko-ostry sos paprykowy, chrzan domowy.
Książkę polecam dla amatorów i bardziej zaawansowanych zadymiarzy.







2 komentarze:

nadziewarka do kiełbas pisze...

super książka, jak ją spotkam to na pewno ją kupię :)

Łukasz pisze...

Bardzo dobra książka, polecam