Dietetyczny filet z indyka wędzony peklowany na sucho
Nie ma nic lepszego na śniadanie, jak własnoręcznie przygotowana domowa wędlina z piersi indyka.
Wyróżnia ją od tej ze sklepu, jest zdrowa, delikatna, soczysta pyszna w smaku pozbawiona chemii, konserwantów. T co ją dodatkowo wyróżnia jest dietetyczna, szczególnie polecana dla dzieci i osób które zdrowo się odżywiają :)
Składniki
2x ok. 1 kg
piersi z indyka
Przyprawy
·
5 liści laurowych
·
1 łyżeczka pieprzu
czarnego
·
1 łyżeczka pieprzu
kolorowego
·
2 łyżki soli
peklującej
Parzenie
·
Kilka liści
laurowych
·
Kilka ziaren pieprzu
czarnego
·
Kilka ziaren pieprzu
kolorowego
·
3-4 ząbki czosnku
·
18 g peklosoli na
1kg mięsa lub według własnego smaku.
·
Kilka ziaren ziela angielskiego.
Wykonanie
Do moździerza wkładamy przyprawy liście laurowe,
pieprz czarny, pieprz kolorowy, sól peklująca, ziele angielskie i obrany
czosnek. Przyprawy dokładnie ucieramy na jednolitą masę.
Filet z indyka dokładnie myjemy osuszamy ręcznikiem
papierowym. nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą Filet z indyka wkładamy do lodówki na
48 godzin. Pierś z indyka wkładamy do siatki wędzarniczej następnie wieszamy na
drążku osuszamy kilka godzin w chłodnym miejscu. Tak przygotowany filet z
indyka wstawiamy do komory wędzarni
ustawiając temperaturę 30 stopni bez dymu na około 1, 5 godziny. Włączamy dym
wędzimy w temperaturze 55 stopni około 3-4 godziny do uzyskania koloru złotego.
Parzenie
Na około ½ godziny przed końcem wędzenia
przygotowujemy wodę do parzenia. Do dużego garnka wlewamy wodę dodajemy
przyprawy. Gotujemy wodę kontrolując temperaturę. Jak wodę osiągnie temperaturę
około 90 stopni zmniejszamy zmniejszyć grzanie kuchenki do minimum wędzony
filet wkładamy do garna i parzymy w
temperaturze nie przekraczającej 80 stopni około jednej godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz