Pyszne pączki Hanny Szymanderskiej
Za kilka dni tłusty czwartek szukałam idealnego przepisu. Znalazłam bardzo dużo ciekawych wartych wypróbowania receptur na pączki. Wybór był trudny zdecydowałam się zrobić pączki Pani Hanny Szymanderskiej to był strzał w dziesiątkę. Jakość ciasta na pączki zależy od ilości dodanych żółtek i rodzaju mąki która powinna zawierać dużo glutenu typ 500, 550 i krupczatka. Pączki wyszły bardzo miękkie, puszyste, nie chłoną tłuszczu, pyszne najlepsze jakie do tej pory jadłam. :)
W nowym poście napisałam kilka rad, jak zrobić, usmażyć idealne pączki klik
Składniki
Dodatkowo
Wykonanie
W misce rozcieramy drożdże z łyżka mleka i łyżeczką cukru przykrywamy ściereczką zostawiamy w ciepłym miejscu. Ucieramy żółtka z cukrem na pianę i cały czas ucierając dodajemy stopione masło, mleko, spirytus, przesianą mąkę, sól i rozczyn drożdżowy Wyrabiamy do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta z pęcherzykami, przykrywamy ściereczką pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę, po czym ponownie wyrobić, podzielić na porcie. Niewielką ilość ciasta rozwałkować na 1,5 cm wycinać kółka na środek każdego nakładać konfiturę dokładnie sklejać,przykryć ściereczką pozostawić do wyrośnięcia.
Smażenie
Do rondla wlać 1/2 szkl wody wrzucić smalec podgrzać do odpowiedniej temperatury wrzucając kawałek ciasta, jeśli rośnie i się rumieni możemy smażyć pączki, W trakcie smażenia co jakiś czas wrzucamy plasterki surowego ziemniaka, aby zapobiec przypalaniu. Pączki smażymy około 5-7 minut.
W nowym poście napisałam kilka rad, jak zrobić, usmażyć idealne pączki klik
Składniki
- 1 kg mąki pszennej typ 500 ToTa
- 100g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szkla mleka 3,2%
- 1/2 szkl stopionego masła
- 8 żółtek
- 1/2 szkl cukru
- 1 1/2 kieliszka spirytusu
- szczypta soli
Dodatkowo
- 1 kg smalcu
- 1 konfitura wiśniowa
- lukier
Wykonanie
W misce rozcieramy drożdże z łyżka mleka i łyżeczką cukru przykrywamy ściereczką zostawiamy w ciepłym miejscu. Ucieramy żółtka z cukrem na pianę i cały czas ucierając dodajemy stopione masło, mleko, spirytus, przesianą mąkę, sól i rozczyn drożdżowy Wyrabiamy do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta z pęcherzykami, przykrywamy ściereczką pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę, po czym ponownie wyrobić, podzielić na porcie. Niewielką ilość ciasta rozwałkować na 1,5 cm wycinać kółka na środek każdego nakładać konfiturę dokładnie sklejać,przykryć ściereczką pozostawić do wyrośnięcia.
Smażenie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz